Στο θέμα της εξέλιξης της πανδημίας, δύο χρόνια μετά την έναρξή της, αναφέρθηκαν μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος και ο Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος: «Κλείνουμε δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και δώσει έναν πολύ μεγάλο αγώνα, έχουμε νοσηλεύσει 5.000 ασθενείς, είχαμε 1.000 θανάτους.
Ξεκινήσαμε με ένα φόβο και τώρα βλέπουμε με μία μικρή αισιοδοξία καθώς έχουμε στα χέρια μας ένα όπλο. Θυμίζω ότι όταν ξεκινήσαμε κανείς δεν είχε ορκιστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του με κίνδυνο της ζωής του δηλαδή να μολυνθούμε, πάρα πολλοί συνάδελφοί μου νοικιάσανε σπίτια κοντά στο νοσοκομείο και δεν γυρνούσαν στα σπίτια τους φοβούμενοι μήπως μολύνουν τις οικογένειές τους.
Δώσαμε έναν αγώνα παρόλο που το σύστημα Υγείας έχει πολλά χρόνια να στελεχωθεί, να αναβαθμιστεί, αλλά όταν προκαλείσαι, όταν οι ανάγκες είναι τέτοιες, όταν ζεις τέτοιες τραγωδίες που δεν μπορούν να περιγραφούν, χάσαμε ανθρώπους, χάσαμε φίλους, συγγενείς, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας μας, χάσαμε τον ύπνο μας.
Χρειάζονται πολλές θεσμικές αλλαγές, κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος όταν χάνουμε τόσους ανθρώπους, προφανώς χρειαζόμαστε ένα ισχυρότερο σύστημα Υγείας, πολλοί συνάδελφοι τελείωναν την εφημερία και λιποθυμούσαν.
Σε ένα έτος στη χώρα μας οι θάνατοι προσεγγίζουν τις 100-120 χιλιάδες, αν το μοιράσετε δια 360, είναι γύρω στους 220, αν οι 100 κάθε μέρα είναι από ένα νόσημα, αυτό είναι δυσβάστακτο. Η κύρια αιτία είναι ότι δεν πείσαμε εμείς οι επιστήμονες, τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν βασικές ιατρικές οδηγίες.
Είναι πάρα πολύ λυπηρό να βλέπεις να έρχονται ακόμα ασθενείς 60-65 χρονών ανεμβολίαστοι, χωρίς να έχουν πάρει την προστασία ενός αποτελεσματικού όπλου όπως το εμβόλιο και να έχουν και υποκείμενα νοσήματα και να μας εγκαλούν ότι λέμε και ψέματα, ότι δεν είναι κορωνοϊός. Το 90% των περιπτώσεων που χτυπούν την πόρτα της εντατικής είναι ανεμβολίαστοι».
Από την πλευρά του ο Γ. Χρούσος Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι με το εμβόλιο «και προστατεύουμε τα παιδιά και ενισχύουμε το τείχος ανοσίας από την άλλη, 12 με 17 παίρνουν και τις δύο δόσεις και αναπτύσσουν πάρα πολύ καλή ανοσία, παρόμοια και τα πιο μικρά παιδιά 5-11, τα προστατεύει και την covi και την Longcovid καθώς και από ένα σύνδρομο το Μisc που χτυπάει τα παιδιά.
Δεν δίνουμε τρίτη δόση 12 με 17, μόνο στα ανοσοκατεσταλμένα η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ελαφριά αλλά είναι καλύτερα να εμβολιαστεί και να μην πάθει τη νόσο. Έχουμε 50 περιστατικά μέχρι στιγμής παιδιών που μετά τη νόσηση έπαθαν το σύνδρομο Μisc (συμπτώματα έντονης φλεγμονής, υψηλός πυρετός, φλεγμονή των αγγείων της καρδιάς, των νεφρών), επίσης αυξάνει λίγο την πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Η νόσος είναι πολύ επικίνδυνη για τις εγκύους και πρέπει να εμβολιάζονται».