Επτά μέτρα για την αναστήλωση της οικοδομικής δραστηριότητας με ευνοϊκές επιδράσεις για τους ιδιοκτήτες καθώς και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιστρατεύει η κυβέρνηση.
Το πακέτο των ευνοϊκών μέτρων για την αγορά και τους φορολογουμένους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται με το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο και θα συμπληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ του 2020.
Αναλυτικά, το σχέδιο αναστήλωσης οικοδομής, η οποία κατέρρευσε στα χρόνια κρίσης και του λίφτινγκ που εξετάζεται στους φόρους που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει:
1. Αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια
Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%.
2. Πάγωμα φόρου υπεραξίας
Αναστέλλεται για ακόμη τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
3. Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων
Από τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το 40% της δαπάνης που αφορά τις εργασίες και όχι τα υλικά θα αφαιρείται από τον φόρο.
4.Νέες αντικειμενικές αξίες
5.Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές
Αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων αναμένεται να φέρει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη την χώρα όπου σήμερα δεν ισχύει το σύστημα των ζωνών των αντικειμενικών αξιών.
6. Νέα μείωση του ΕΦΝΙΑ
Τον δρόμο για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίγουν τα επιπλέον έσοδα ύψους 400 -500 εκατ .ευρώ που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές και την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα 7.000 περιοχών σε όλη τη χώρα.
7. Ανατροπές στους φόρους μεταβιβάσεων
Λίφτινγκ στους φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα σχεδιάζει για το 2020 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς αναμένεται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος με τη ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών και τη εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών της κλίμακας.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «TΑ ΝΕΑ»