Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Επικεφαλής της πολωνικής υπηρεσίας πληροφοριών: Ο Πούτιν είναι έτοιμος για μίνι επιχείρηση κατά του ΝΑΤΟ και παρατηρεί την αντίδραση της Δύσης

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Στρόζικ, προειδοποιεί ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ήδη προετοιμασμένος και έτοιμος για μια μικρής κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ.

Ο Στρόζικ ανέφερε ότι όλες οι προβλέψεις σχετικά με την ετοιμότητα της Ρωσίας για μία πιθανή επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ γίνεται από αναλυτικά κέντρα που όμως δεν έχουν πλήρη πληροφόρηση και βασίζονται αποκλειστικά μόνο σε υποθετικά σενάρια.

Προειδοποιήσεις μυστικών υπηρεσιών: Η Ρωσία σχεδιάζει βίαιες πράξεις δολιοφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ωστόσο, όμως τόνισε ότι ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τη δυνατότητα να οργανώσει μια μικρής κλίμακας επιχείρηση εναντίον ενός κράτους μέλους της Συμμαχίας, όπως αναφέρει το 

"Ο Πούτιν είναι σίγουρα ήδη προετοιμασμένος για κάποια μίνι επιχείρηση εναντίον μιας από τις χώρες της Βαλτικής, για παράδειγμα, για να εισέλθει στον περίφημο δήμο Νάρβα (δήμος στην Εσθονία). Ή να κάνει απόβαση σε ένα από τα σουηδικά νησιά", είπε ο Στρόζικ .

Πρόσθεσε ότι ο Πούτιν αν δεν έχει επιτεθεί ακόμη αυτή τη στιγμή, είναι γιατί συγκρατείται από τη στάση της Δύσης. «Αυτό που κάνει η Δύση σύσσωμη και στηρίζει την Ουκρανία του δείχνει ότι σε περίπτωση επίθεσης στο ΝΑΤΟ, η δυτική απάντηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη», αυτό πιστεύει ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Πολωνίας.

Οι δυτικές κυβερνήσεις όμως είναι ανήσυχες και προειδοποιούν συνεχώς για μια πιθανή ρωσική επίθεση σε χώρες του ΝΑΤΟ, με βάση τις νέες εκτιμήσεις που έχουν για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και τις απειλές για την ασφάλεια της Συμμαχίας.

Χιλιάδες δολάρια σε μισθούς και ρωσικά διαβατήρια: Πώς η Ρωσία πείθει τους Κουβανούς πολίτες να πολεμήσουν στην Ουκρανία

«Ζούμε σε πραγματικά επικίνδυνους καιρούς και σε ένα σημείο όπου μία μεγάλης κλίμακας σύγκρουση είναι πιο πιθανή από ό,τι ήταν ποτέ στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ένας αξιωματούχος των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών.

Η πολεμική "πρόθεση της Ρωσίας είναι υπαρκτή", δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι χερσαίες δυνάμεις της έχουν υποβαθμιστεί στην Ουκρανία, αλλά η αεροπορία και το ναυτικό της είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα και η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη».

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους ανησυχίας των δυτικών αξιωματούχων είναι η αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο, η οποία συνέβη με ταχύτητα που πολλοί στη Δύση θεωρούσαν αδύνατη να συμβεί.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε παραγάγει τέσσερα εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και αρκετές εκατοντάδες τανκς τον περασμένο χρόνο. Και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φέτος θα καλέσουν άλλους 400.000 ανθρώπους χωρίς να ανακοινώσουν κινητοποίηση πλήρους κλίμακας.

Επιπλέον, οι περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία, παρά τις μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία, θα μπορέσει να ξαναχτίσει τις δυνάμεις της μέσα σε 5-6 χρόνια.

Το Κρεμλίνο πυροδότησε έναν «Εμφύλιο Πόλεμο» στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η πρόθεση και η ικανότητα της Ρωσίας να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ πριν από το τέλος της δεκαετίας είναι «σχεδόν σίγουρη» στη στρατιωτική συμμαχία.

Οι Financial Times επικαλούνται επίσης έναν Ουκρανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι το Κίεβο διαθέτει «ισχυρές πληροφορίες» ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για πόλεμο κατά των χωρών της Βαλτικής.

Ωστόσο, ορισμένοι Σύμμαχοι είναι δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος σκοπεύει να επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Πούτιν «παίρνει στα σοβαρά τη δέσμευσή μας για το άρθρο 5 και δεν θέλει να πολεμήσει με το ΝΑΤΟ».

Tags
Back to top button