Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες, από τα τέλη του Οκτωβρίου ως τις αρχές του Ιανουαρίου, στο Καμερούν, το οποίο είναι αντιμέτωπο με «επανεμφάνιση» της χολέρας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, ο Μανάουντα Μαλασί.
Η ασθένεια, που προκαλεί οξεία διάρροια και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε μερικές ώρες ελλείψει θεραπείας, επανεμφανίζεται σποραδικά στην πελώρια χώρα της κεντρικής Αφρικής με πάνω από 25 εκατομμύρια κατοίκους.
«Την 1η Ιανουαρίου 2022, η επιδημιολογική κατάσταση ήταν πως είχαμε 1.102 κρούσματα και 32 θανάτους», διευκρίνισε ο Δρ. Μαλασί σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα πρώτα κρούσματα στην τρέχουσα «επανεμφάνιση» της επιδημίας εντοπίστηκαν την 27η και την 30ή Οκτωβρίου στο νοτιοδυτικό και στο κεντρικό Καμερούν. Η ασθένεια έκτοτε εξαπλώθηκε σε άλλες τρεις περιφέρειες.
«Μπροστά στην επανεμφάνιση κρουσμάτων χολέρας (...), πάνω απ’ όλα για να αποφύγουμε την εξάπλωσή της, πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής καθώς η χολέρα είναι ασθένεια των ακαθαρσιών, των περιττωμάτων», τόνισε στη δημόσια τηλεόραση CRTV η Δρ. Λίντα Εσό, υποδιευθύντρια του τμήματος αντιμετώπισης επιδημιών και πανδημιών στο υπουργείο Υγείας.
Η προηγούμενη έξαρση της χολέρας στο Καμερούν, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2020, στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα της χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.
«Ασφαλή εμβόλια κατά της χολέρας, που χορηγούνται από το στόμα, πρέπει να αξιοποιούνται μαζί με τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης για να περιορίζονται οι εξάρσεις της χολέρας και να ευνοείται η πρόληψη σε γνωστές περιοχές υψηλού ρίσκου», τόνιζε η υπηρεσία του ΟΗΕ.