Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Επέκταση σχεδίου για διαγραφή χρεών σε κόκκινα στεγαστικά

Σχέδιο για διαγραφή χρεών σε κόκκινα στεγαστικά. Ποιο είναι το μοντέλο που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες και πως θα επεκταθεί…
  
Με την απειλή για πλειστηριασμούς ακινήτων, οι εγχώριες τράπεζες ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που παρέχεται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική κάλυψη των στελεχών τους, τα οποία υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων, ώστε να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους.

Το βασικό εργαλείο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν κάποια πιστωτικά ιδρύματα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι ο διαχωρισμός του δανείου σε «καλό» και «κακό». Το καλό δάνειο θα εξυπηρετείται μέσω της ρύθμισης και το κακό θα «παγώνει» και θα διαγράφεται μετά τη λήξη του δανείου, εφόσον, φυσικά, ο δανειολήπτης είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του και το καλό κομμάτι εξοφληθεί με συνέπεια.

Ενδεικτικό του πώς θα λειτουργεί το νέο μοντέλο είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Για στεγαστικό δάνειο (το οποίο δεν εξυπηρετείται) με ανεξόφλητο υπόλοιπο στα 200.000 ευρώ, με τρέχουσα αξία ενυπόθηκου ακινήτου στα 110.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα μπορεί να πληρώσει τις 110.000 ευρώ και το υπόλοιπο της οφειλής, δηλαδή τα 90.000 ευρώ, θα μπαίνουν σε έναν άλλο λογαριασμό, ο οποίος θα παγώνει για όσα χρόνια διαρκεί η ρύθμιση.

Εάν το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετηθεί με συνέπεια από τον δανειολήπτη και εξοφληθεί σε ορίζοντα, π.χ., 15ετίας, τότε οι 90.000 ευρώ στον «παγωμένο» λογαριασμό θα διαγράφονται. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα θα διατηρεί το δικαίωμα να επανεξετάζει τακτικά την εμπορική αξία του ακινήτου (εφόσον αλλάξουν οι συνθήκες και οι τιμές στην κτηματαγορά), ώστε να γίνονται αναπροσαρμογές και στα δύο «κομμάτια» του δανείου.

Tags
Back to top button