Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει οτι σε καθεστώς προστασία τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018 παραμένει ο Κυπαρισσιακός Κόλπος…
Είχε προηγηθεί η κατάθεση σχεδίου προεδρικού διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο φαίνεται ότι το έκρινε μεν ως συνταγματικό, αλλά επεσήμανε την απουσία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από τον σχετικό φάκελο, κάτι που αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο.
«Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση (175/20-06-2017) του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ως ορθό τον προσανατολισμό, με τον οποίο το ΥΠΕΝ συνέταξε το Π.Δ. με στόχο τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως “Περιοχή Προστασίας της Φύσης”», αναφέρει το ΥΠΕΝ. Η γνωμοδότηση, ωστόσο, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη θέσπισης ενός συνεκτικού και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας της συγκεκριμένης περιοχής. Το ΥΠΕΝ ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω στόχος συνάδει, ούτως ή άλλως, με τις διατάξεις του σχεδίου Π.Δ. που έχει υποβάλει. «Η γνωμοδότηση σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων», τονίζεται, «αντίθετα, ζητεί εκ νέου υποβολή του σχεδίου Π.Δ., εφόσον διερευνηθεί από τη διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)».
Συνεπώς, «το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου Π.Δ. προκειμένου η διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ΣΜΠΕ». Στην αντίθεση περίπτωση, το ΥΠΕΝ θα συντάξει εκ νέου ΣΜΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η μη κατάθεση ΣΜΠΕ έχει «κοστίσει» σε ανάλογο Π.Δ. για τον Υμηττό πλήθος νομικών περιπετειών, που ενδέχεται να οδηγήσουν μέχρι και στην ακύρωσή του, ένα ενδεχόμενο που φαίνεται ότι το ΥΠΕΝ θέλει ρητά να αποκλείσει για τον Κυπαρισσιακό. Εξ ου και η ανακοίνωση καταλήγει ότι η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού.
Οσο, πάντως, το ΣτΕ συσκεπτόταν, η φύση... έκανε τη δουλειά της. Τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από τις φωλιές τους στον Κυπαρισσιακό και οδηγήθηκαν προς τη θάλασσα. Η χαρά και ο ενθουσιασμός, όπως κάθε καλοκαίρι άμα τη εμφανίσει των νεοσσών, ήταν ανείπωτη. Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν βρίσκονται αυτή τη φορά στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον νότιο Κυπαρισσιακό.