Πρόκειται για θεομητορική εορτή, που αφορά το γεγονός της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Μαριάμ. Με τον όρο κατάθεση δηλώνεται η μεταφορά της Ζώνης της Παναγίας στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, στην Κωνσταντινούπολη.
Το θαυμαστό αυτό γεγονός τοποθετείται χρονικά στο έτος 395, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αρκάδιος, γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου. Μαζί με την κατάθεση γιορτάζεται και το θαύμα, που συνέβη 410 χρόνια μετά απ’ αυτήν την ιερή πράξη και αφορά στη θεραπεία της Ζωής, συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού, που επιτεύχθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σορού και την τοποθέτηση της Αγίας Ζώνης πάνω στην ασθενούσα βασίλισσα.
Η Τιμία Ζώνη, που είχε αρπαγεί σε κάποια επιδρομή από τους Βουλγάρους, αφιερώθηκε το έτος 1101, από το βασιλιά των Σέρβων Λάζαρο, στον Άθωνα, στη Μονή Βατοπεδίου, όπου και βρίσκεται θησαυρισμένη μέχρι σήμερα.
Στην πατρίδα μας εορτάζουν πολλοί ναοί την Αγία Ζώνη, όπως στις πόλεις της Λεμεσού και της Αμμοχώστου. Επίσης, η θεομητορική αυτή εορτή έχει και την ονομασία Παναγία των Παίδων. Ναό έχουμε στο Έξω Μετόχι, οι πρόσφυγες της κοινότητας αφιέρωσαν νέο εικόνισμα της Παναγίας των Παίδων στο Ναό του Αποστόλου Ανδρέου στον Συνοικισμό Στρόβολος , όπου και την πανηγυρίζουν, καθώς και στην κοινότητα Μένικο, όπου οι πιστοί πανηγυρίζουν όλως ιδιαιτέρως την Πέμπτη της Διακαινησίμου.
Αγαπητοί, σήμερα με την εορτή της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας μας, ολοκληρώνεται το Εκκλησιαστικό έτος. Η χάρη της ας μας ευλογεί πάντοτε, ώστε και με την αυριανή έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, να βαδίζουμε στο δρόμο που οδηγεί, με ταπείνωση και άσκηση, στη βασιλεία των ουρανών, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου να μάς συνοδεύουν πάντοτε.
Είναι αναγκαίες οι πρεσβείες της Παναγίας μας για να έχουμε αγάπη, ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με θάρρος να αντιμετωπίζουμε τους ορατούς κα αοράτους εχθρούς στον καθημερινό βίο.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου