Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΠΥΥ – Εξετάσεις αίματος: Κάθε πότε μπορεί να μας τις γράφει ο γιατρός για να αποζημιωνόμαστε

Με «κόφτες» και χρονικούς περιορισμούς θα διενεργούνται στο εξής απλές εξετάσεις αίματος, κάποιες εκ των οποίων ιδιαίτερα φθηνές, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπερ-συνταγογράφησης και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις δαπάνες, σύμφωνα με το .

Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, 9/10, μια σειρά εξετάσεων δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου και να αποζημιωθούν, δηλαδή να πληρώσει ο πολίτης μόνο τη συμμετοχή, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους, αναλόγως την εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν… απαγορευτικό στο να συνταγογραφήσουν την ίδια εξέταση, ενώ και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας το χρονικό διάστημα των παραπεμπτικών τους ώστε να μην χάνουν την προθεσμία εκτέλεσης.

ΕΟΠΥΥ: Σύντομα διαθέσιμο το πρώτο φάρμακο για την παχυσαρκία που θα αποζημιώνεται – Ποιοι το δικαιούνται

Η σχετική υπουργική απόφαση, που ουσιαστικά καταπολεμά την καταχρηστική συνταγογράφηση, είχε ψηφιστεί από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον Σεπτέμβριο του 2022. Σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστούν οι υπέρμετρες δαπάνες συνταγογράφησης, καθώς σε ορισμένες εξετάσεις έπιαναν «κόκκινο». Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιταμίνη D, για τον έλεγχο των επιπέδων της οποίας τα διαγνωστικά εργαστήρια πληρώθηκαν το 2021 περίπου 50 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη βιταμίνη D, είχε μπει στο «μικροσκόπιο» και σε σχέση με τα σκευάσματα που συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους, η δαπάνη των οποίων μαζί με τα σκευάσματα μαγνησίου και σιδήρου ανήλθε το 2021 σε 75 εκατ.ευρώ – τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη βιταμίνη D.

Πλέον η εξέταση της βιταμίνης D μπορεί να επαναλαμβάνεται μόνο ανά εξάμηνο, βάσει της απόφασης του ΕΟΠΥΥ. Εάν επιτευχθεί ο στόχος υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ και μειωθεί η καταχρηστική συνταγογράφηση, τότε εκτιμάται ότι θα μειωθεί και το ύψος του clawback που επιβαρύνει τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση  κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων επιτρέπεται αλλά στο παραπεμπτικό που εκδίδεται σημειώνεται ότι η εξέταση δεν αποζημιώνεται για διενέργεια σε ιδιώτη πάροχο, αλλά πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.

Πιο αναλυτικά, τα «φίλτρα» που μπήκαν τώρα στη συνταγογράφηση είναι τα εξής:

i.Ανά τέσσερις (4) ημέρες:

-Γενική Αίματος

-Χολερυθρίνη

-CPK, CPK-MB

-Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)

-Σάκχαρο

-Ουρία

-Κρεατινίνη

-Αμυλάση

-INR, PT,PTT

-Β-Χοριακή Γοναδοτροπίνη

-Γενική Ούρων

-CRP ποσοτικό

-Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση

-Μικροσκοπική εξέταση εκκρίματος για γονόκοκκο, για σπειροχαίτη, για μαλακό έλκος, για Nicolas Favre, για τριχομονάδες, για μύκητες, για χλωρίδες, για ελαστικές ίνες, κρυστάλλου Curghaman, ηωσινόφιλα, για άγκιστρα εχινόκοκκου, για Hansen, για Koch κατά παραγγελία.

ii.Ανά εξήντα (60) ημέρες:

-Βιταμίνη Β12

-Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος

-Χοληστερόλη (CHL)

-Χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HD-CHOLESTEROL)

-Χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-CHOLESTEROL)

-Τριγλυκερίδια αίματος.

iii.Ανά ενενήντα (90) ημέρες:

Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c).

Εξαιρούνται: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (icd10:

E10 – ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης), η Κύηση (icd10: Z32, Z32.1) και ο Διαβήτης Κύησης (icd10: 0.24, 024.0, 024.1, 024.2, 024.3, 024.4, 024.9).

iv.Ανά έξι (6) μήνες:

-ΟΛΙΚΗ 25 (ΟΗ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

-1,25 Διυδροξυ – Βιταμίνη D3 ορού (1,25 (ΟΗ^3)

-Ομοκυστεΐνη.

v.Ανά έτος:

-Προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α (LPa)

-Αντι-θυρεοσφαιρινικά αντισώματα antiG)

-Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης anti-TPO)

-Ελεύθερη τριωδιοθυρονίνη (FT3).

Tags
Back to top button