Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στις λίμνες Πρεσπών και Χειμαδίτιδας

Όπως αναφέρει η υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας, στις 17 Φεβρουαρίου βρέθηκαν δέκα νεκροί αργυροπελεκάνοι στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα στην περιοχή του Αμυνταίου. Στη συνέχεια ελήφθησαν δείγματα των πουλιών και από έλεγχο που έγινε στα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1). Σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου πρόκειται ιό χαμηλής παθογονικότητας.

Ο κ. Ραπτόπουλος από την υποδιεύθυνση κτηνιατρικής Φλώρινας δήλωσε ότι «τα νεκρά πουλιά περισυλλέχτηκαν από ειδικό συνεργείο και ακολούθησε η καύση τους, σύμφωνα με τους κανόνες διαχείρισης τέτοιων περιστατικών». Εξήγησε ότι προς το παρόν «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, το φαινόμενο παρακολουθείται και ότι δεν έχει σχέση με το κύμα του ιού που σάρωσε το 2021, σκοτώνοντας 1500 πουλιά».

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, οι κτηνιατρικές αρχές επισημαίνουν τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο καθότι ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από την άγρια ορνιθοπανίδα σε περιοχές που διαθέτουν λίμνες η λιμνοδεξαμενές. Τα άμεσα μέτρα βιοασφάλειας που αποφασίστηκαν θα πρέπει να τηρηθούν από τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και από όσους διαθέτουν οικόσιτα πουλερικά.

Έτσι απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (εκμεταλλεύσεων, οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς ) που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Επίσης απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Φλώρινας αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αρχές συστήνουν τη διατήρηση όλων των πουλερικών σε κλειστούς χώρους ή καλυμμένους χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου 2025 και δηλώνουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του γενικού πληθυσμού με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο.

Τα νεκρά πουλιά εντόπισαν συνεργεία του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, που ενημέρωσαν αμέσως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Tags
Back to top button