Εντυπωσίασε η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον αθλητισμό, την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι, με την ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που είχε σαν θέμα «Μια νέα στρατηγική για ένα οικουμενικό Έθνος» και κατά την οποία πρότεινε μια σειρά από σημαντικά μέτρα για να βγει η χώρα μας από την κρίση.
Οπως διαβάσαμε στο , κατά την ομιλία της η κυρία Παναγοπούλου, μιλώντας για το μέγεθος και την προοπτική του Ελληνικού Οικουμενικού Έθνους, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη Εθνικού οράματος, και η στρατηγική που θα το ενεργοποιήσει είναι τα κλειδιά για να ξεπεράσει η Πατρίδα μας την εποχή της κρίσης και να βγει από το σκοτεινό τούνελ.
Γιατί, χωρίς εθνικό όραμα, δεν εχεις στόχους, δεν έχεις σταθερό προσανατολισμό, ούτε απαιτήσεις και διεκδικήσεις, αλλά είσαι απλώς έωλος στην καταιγίδα της παγκόσμιας αλλαγής και ευάλωτος στις διαθέσεις των άλλων. Και η Ελλάδα μας έχει ανάγκη να ενώσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της, στηριγμένη στις Αρχές και Αξίες, που αυτή, εισήγαγε, στον παγκόσμιο Πολιτισμό. Το Εθνικό μας όραμα βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν την Οικουμενική παραδοχή του Ελληνισμού.
Εκεί, βρίσκεται η αφετηρία, μιας συμπαγούς και αναγεννησιακής Εθνικής πολιτικής, στην αξιοποίηση του διαχρονικού πλούτου της Παιδείας μας, με πρεσβευτές τα εκατομμύρια Ελληνογενών πολιτών του κόσμου.
Η Ελλάδα αγωνίζεται να βρει μια στρατηγική Εθνικής επιβίωσης, ώστε να μπορεί με ελευθερία να σχεδιάζει το μέλλον της και να μην τρέχει συνεχώς πίσω από τις εξελίξεις, να μπορεί να αξιοποιεί τον πλούτο της και να μην χάνει το ταλέντο και τα νιάτα του λαού της. Πρέπει, συνεπώς, να βρούμε άμεσα, το σταθερό σημείο, που θα μας ενώσει, ως έθνος και πάνω εκεί να χτίσουμε.
Ο ελληνικός λαός χρειάζεται τις Αξίες, που θα τον συσπειρώσουν. Και η Ελλάδα χρειάζεται, περισσότερο από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, τον εθνικό στόχο και την στρατηγική, για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Το πιο πολύτιμο, συγκριτικό πλεονέκτημα, που έχουμε είναι, ότι είμαστε ένα οικουμενικό Έθνος, ένα έθνος δηλαδή, που είναι απλωμένο με τους ανθρώπους, τις ιδέες και τις Αξίες του, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Η έννοια Ελληνισμός, δεν αναφέρεται απλώς σε ένα Έθνος, που είναι διάσπαρτο σε όλον τον κόσμο, αλλά και σε ένα σύστημα Αξιών που έχει οικουμενική διάσταση, αλλά και διαχρονική σημασία. Το οικουμενικό απόθεμα και αποτύπωμα των Ελλήνων είναι πλούτος, είναι η υπεραξία μας, το σταθερό σημείο, που μπορεί να μας ενώσει και πάνω στο οποίο, μπορούμε να ξαναχτίσουμε το αύριο της Ελλάδας.
Αρκεί, βέβαια, να αντιμετωπίσουμε, με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, το κεφάλαιο, που λέγεται Οικουμενικός Ελληνισμός. Nα αποκαταστήσουμε τη φήμη της Πατρίδας μας. Nα αυξήσουμε την Aξία του Εθνικού μας Προϊόντος. Nα προσελκύσουμε επενδύσεις, που θα μείνουν. Nα μαγνητίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που χρειαζόμαστε. Και να προωθήσουμε τους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής. Αρκεί, βέβαια, να αποκτήσουμε τη στρατηγική, που θα υπηρετήσει, με συνέπεια το στόχο, αυτό. Η κυρία Παναγοπούλου, καταλήγοντας, πρότεινε μια σειρά από σημαντικά βήματα και ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Ολη την ομιλία της κ. Κατερίνας Παναγοπούλου, στην παρουσίαση της οποίας Chair ήταν η γνωστή δημοσιογράφος της HuffPost Greece Έμη Λιβανίου Ζησιοπούλου, καθώς και τα μέτρα που προτείνει μπορείτε να τη διαβάσετε .