Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενίσχυση των κοινών εργαλείων Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ και στρατηγικές πρόληψης για καταστροφές

Συναγερμός σε γυμνάσιο της Ερέτριας: Απειλητικό μήνυμα για βόμβα με «Αλλάχ Άκμπαρ» και «καταστροφή της Ευρώπης»

Τι λέει ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζουλιάν Μαριόν (Julien Marion) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Την ανάγκη για τη δημιουργία κοινών εργαλείων αντιμετώπισης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για τις φυσικές καταστροφές υπογραμμίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζουλιάν Μαριόν (Julien Marion). Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας ο κ. Μαριόν τονίζει ότι τα κοινά εργαλεία αντιμετώπισης που θα αναπτυχθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών χρειάζεται να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και να εξελιχθούν δεδομένου ότι οι κρίσεις και οι κίνδυνοι των φυσικών καταστροφών γίνονται ολοένα και συχνότεροι.

Παράλληλα επισημαίνει ότι Ελλάδα και Γαλλία «έχουν απολύτως κοινές θέσεις» όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τις δασικές πυρκαγιές αποτελεί τομέα «που η Γαλλία μπορεί ακόμα να μάθει πολλά απ' αυτά που ήδη συμβαίνουν στην Ελλάδα». «Πολλές λοιπόν οι ευκαιρίες που θα μας οδηγήσουν να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί γύρω από την Πολιτική Προστασία», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαριόν ενώ αναφέρει ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει φέτος στο πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών -έπειτα από απουσία ενός έτους λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι-, πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε ως πιλοτικό στην Ελλάδα το 2022 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Η πολιτική προστασία και η διαχείριση των κρίσεων είναι ένας τομέας στον οποίο η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι έμπρακτη και ορατή από τους συμπολίτες μας. Μία από τις προοπτικές θα ήταν να υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κοινά εργαλεία αντιμετώπισης και αυτά τα εργαλεία να τα διευρύνουμε ακόμη περισσότερο. Και μάλιστα όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας είναι κάτι που συζητήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με ικανοποίηση είδα ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν απολύτως κοινές θέσεις. Πρέπει να πούμε ότι η μάχη κατά των φυσικών καταστροφών, είτε αυτές είναι πυρκαγιές είτε είναι πλημμύρες, είναι κάτι που εξελίσσεται διαρκώς. Ο κίνδυνος καταρχάς εξελίσσεται, οι κρίσεις είναι ολοένα και συχνότερες με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και πιο περίπλοκες. Τα εργαλεία λοιπόν πρέπει κι αυτά να ακολουθήσουν αυτή την πορεία εξέλιξης, κυρίως χάρη στην τεχνολογική πρόοδο που είναι εντυπωσιακή και πρέπει να την συμπεριλάβουμε. Αυτά είναι τα θέματα που θέλουμε να δούμε μαζί και θα τα κάνουμε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται σε τεχνικό επίπεδο. Για παράδειγμα η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά των δασικών πυρκαγιών - και θεωρώ ότι είναι ένας τομέας που η Γαλλία μπορεί ακόμα να μάθει πολλά απ' αυτά που ήδη συμβαίνουν στην Ελλάδα. Πολλές λοιπόν οι ευκαιρίες που θα μας οδηγήσουν να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί γύρω από την Πολιτική Προστασία», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαριόν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα ο κ. Μαριόνμετέβη στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής στην Νέα Μάκρη όπου ξεναγήθηκε στην καρδιά των εγκαταστάσεων του pre-positioning ενώ παρακολούθησε και τρεις ταυτόχρονες εκπαιδεύσεις Ελλήνων πυροσβεστών για περιστατικά πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριόν η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται πολλά ως προς τις κλιματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν και πρώτα απ' όλα μια κοινή μεσογειακή ακτή. «Και οι δύο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την αύξηση του κινδύνου για τις δασικές πυρκαγιές. Η κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της φυσικά. Δεν έχει η Ελλάδα την ίδια μορφολογία με τη Γαλλία αλλά ο κίνδυνος παραμένει κοινός. Άρα λοιπόν ένα από τα βασικά διακυβεύματα είναι να υπάρχει επιχειρησιακή σύνδεση μεταξύ όλων των διαφορετικών παραγόντων. Αυτή η διαλειτουργικότητα επιτυγχάνεται με προγράμματα όπως η προεγκατάσταση πυροσβεστών σε άλλη χώρα σε κάθε περίπτωση. Υπήρξε φέτος μία παύση από μεριάς μας διότι υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού που ήταν μία μεγάλη πρόκληση αλλά από φέτος η προεγκατάσταση αυτή θα επανέλθει. Είναι χρήσιμο να γνωρίζονται οι πυροσβέστες μεταξύ τους και είναι χρήσιμο σε επίπεδο εξοπλισμού», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες που θέτει η Γαλλία στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών ο κ. Μαριόν τονίζει ότι είναι σημαντική και απαραίτητη η προσαρμογή των εργαλείων στις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές ενώ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση της διαχείρισης κινδύνων.

«Η πρώτη μας δουλειά είναι η απαραίτητη προσαρμογή των μεθόδων μας των εργαλείων μας ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε την αποτελεσματικότητα που είχαμε μέχρι τώρα. Πρέπει επίσης υπό το επιχειρησιακό πρίσμα να εργαστούμε για την καλή και χρηστή διακυβέρνηση όλων των θεσμών που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία. Να αναλογιστούμε πολύ απλά πώς θα αυξήσουμε στον αριθμό τους τα μέσα που έχουμε για την προστασία. Και τέλος μία ακόμη κατεύθυνση που είναι πάρα πολύ ουσιαστική που αφορά την ίδια την ανθεκτικότητα του πληθυσμού. Θα χειριστούμε κρίσεις πολυάριθμες, συχνές και έντονες, άρα εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στα κρατικά όργανα διαχείρισης κρίσεων. Επομένως επιπλέον των όσων ήδη είπα, του πολλαπλασιασμού των μέσων και της καλύτερης διακυβέρνησης πρέπει ο κάθε πολίτης να αισθάνεται ενεργό μέλος της πολιτικής προστασίας. Άρα μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση της διαχείρισης κινδύνων και ομολογώ πως είναι θέματα που ακόμη στη Γαλλία δεν έχουμε την απαιτούμενη πρόοδο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tags
Back to top button