Έλεγχος λειτουργίας και παραλαβή του έργου εγκατάστασης δύο φωτοβολταϊκών και μίας ανεμογεννήτριας στις νήσους Κίναρο και Λέβιθα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου από προσωπικό της 80 ΑΔΤΕ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Να θυμίσουμε πως η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,5 τ.χλμ. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 296μ.
Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και τη γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου και του Μαυροπετρίτη
Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (Μινώα, Αρκεσίνη, Αιγιάλη).
Το νησί από το 2013 έχει δυο μόνιμους κάτοικους και οι προμήθειες με τα απαραίτητα φτάνουν στο νησί με σκάφος από την Αμοργό.
Η νήσος Κίναρος συνέδεσε πρόσφατα το όνομά της με την συντριβή στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικοπτέρου Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν 3 Έλληνες αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού.
Η Λέβιθα διαθέτει έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού. Οι λιγοστοί κάτοικοί της συντηρούν κάποιους χώρους διαμονής και εστίασης καθώς το νησί δέχεται ολιγομελείς ομάδες τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτμο, μία φορά την εβδομάδα.
Η Λέβιθα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με τη βόρεια Αμοργό και τη νησίδα Κίναρο. Είναι επίσης μία από τις σημαντικές περιοχές για την προστασία των πουλιών και έχει ενταχθεί στις δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη.
Μετά το 15ο αιώνα, η Λέβιθα αναδείχθηκε σε προσκυνηματικό τόπο των θρησκειών του αιγαιακού χώρου. Καθολικοί και ορθόδοξοι τιμούσαν εκεί τον Άγιο Γεώργιο, ενώ οι μουσουλμάνοι τον Koc Baba, άγιο που, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φονεύσει μυθικά τέρατα, όπως και ο Άγιος Γεώργιος.