Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει ως χόμπι το διάβασμα - Στο Τοπ-5 των βιβλιόφιλων χωρών ανά την Ευρώπη η Ελλάδα

Το 11,9% των Ελλήνων απαντά σε έρευνα, ότι έχει ως μία από τις κύριες ασχολίες του το διάβασμα βιβλίων. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ένα από τα υψηλότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, φέρνοντας τη χώρα μας στην τέταρτη θέση συνολικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες της Ευρώπης από το 2008 έως το 2016, το 16,8% των ερωτηθέντων στη Φινλανδία δήλωσε πως το διάβασμα βιβλίων αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητές τους στον ελεύθερο χρόνο τους και ακολουθούν η Πολωνία (16,4%), η Εσθονία (15%), η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο (11,9%), η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σερβία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και τελευταία η Τουρκία.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα καταγράφει πως οι Ευρωπαίοι αφιερώνουν από δύο έως δεκατρία λεπτά κάθε ημέρα διαβάζοντας βιβλία. Οι Έλληνες αφιερώνουν περίπου 9 λεπτά την ημέρα στην ανάγνωση βιβλίων, με τους Εσθονούς να αφιερώνουν 13 λεπτά, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Γαλλία, με 2 λεπτά.

Στον αντίποδα το χαμηλότερο ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη καταγράφεται στη Βουλγαρία και την Ελλάδα (0,6%), ενώ το υψηλότερο στη Σλοβακία. Το 2016, τα νοικοκυριά στη Σλοβακία αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών δαπανών τους σε βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη (2,1%). Αμέσως μετά ακολουθούν τα νοικοκυριά στη Γερμανία (1,6%) και στην Πολωνία (1,4%).

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, κάθε χρόνο τα νοικοκυριά δαπανούν διπλάσιο ποσό για την αγορά βιβλίων, εφημερίδων και γραφικής ύλης από ό,τι για τα πακέτα διακοπών. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες των νοικοκυριών γι' αυτά τα είδη ήταν λιγότερες από το ήμισυ των δαπανών τους για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες.

Συνολικά οι δαπάνες για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη μειώνονται. Το 1995, το 1,8% της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών στην ΕΕ αφιερώθηκε σε αυτά τα είδη. Από τότε το μερίδιο συνεχώς μειώνεται φθάνοντας στο 1,1% το 2016. Το 2016, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησαν πάνω από 90 δισ. ευρώ ή 1,1% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης για βιβλία, εφημερίδες και γραφική ύλη. Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ ή περίπου 200 ευρώ ανά κάτοικο της ΕΕ.

Σε όλες τις χώρες, το ποσοστό των αναγνωστών βιβλίων είναι υψηλότερο στις γυναίκες απ' ό, τι στους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες που διαβάζουν βιβλία, διαβάζουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους από τις γυναίκες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πολίτες 15 χωρών της Ευρώπης, ηλικίας 20 έως 74 ετών.

Tags
Back to top button