Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ένα βήμα πριν την απάντηση του Ισραήλ και το άνοιγμα της «πύλης της Κολάσεως» στη Μέση Ανατολή- Aυτές είναι οι δυνάμεις που παρατάσσονται

Το Ιράν μετά τις επιθέσεις του Απριλίου έκανε ένα ακόμα βήμα προς το άνοιγμα της πύλης της κολάσεως στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν εκτόξευσε περί τους 200 βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ανάμεσα σε αυτούς, τον πλέον σύγχρονο του Ιρανικού οπλοστασίου, τον FATAH 1 που έχει βεληνεκές 1400 χιλιόμετρα και είναι υπερηχητικός τελευταίας γενιάς με δυνατότητες ελιγμών κατά την τελευταία φάση της πτήσης του έτσι ώστε να δυσκολεύει την αεράμυνα και τον Shahab 3 που με βεληνεκές έως και 2000 χιλιόμετρα ανησυχεί όλες τις χώρες της περιοχής καθώς θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι και την Σούδα. Εκτιμάται ότι περί τους 20 από τους 200 πέρασαν τη ισραηλινή αεράμυνα δηλαδή το 10%. Το μεγάλο ερώτημα στην διεθνή κοινότητα είναι το πόσους πυραύλους έχει ακόμα το Ιράν.

Αρχηγός ισραηλινών ΕΔ προς Ιράν-Τουρκία: Μπορούμε να επιτεθούμε παντού στη Μ. Ανατολή και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε


Μιλώντας στο Al Jazzera o David Des Roses καθηγητής Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε σχετικά: «Στην επίθεση της 14ης Απριλίου χρησιμοποίησαν περίπου το 10% του οπλοστασίου τους, αυτή η επίθεση είναι τουλάχιστον ένα 10 ίσως μέχρι και 30% του οπλοστασίου τους. Ίσως να «βούτηξαν» ακόμα περισσότερο στο οπλοστάσιο. Νομίζω ότι εκτόξευσαν ένα σημαντικό αριθμό από τους πυραύλους νεότερης γενιάς»
Η ισραηλινή αεράμυνα ενεργοποίησε κυρίως τα συστήματα  Arrow 3 που αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας ενώ έχει την δυνατότητα κατάρριψης και δορυφόρων.
Το σύστημα Arrow 2 που αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς σε αποστάσεις μέχρι και 150 km.
Στην τελική φάση της πτήσης των ιρανικών πυραύλων ενεργοποιήθηκε το τρίτο στρώμα της ισραηλινής αεράμυνας η περίφημη «Σφεντόνα του Δαβίδ» που αναχαιτίζει πυραύλους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς στο μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιρας
Ο περίφημος Σιδερένιος θόλος έπαιξε μικρό ρόλο καθώς είναι σχεδιασμένος για να αναχαιτίζει πυραύλους και ρουκέτες μικρού βεληνεκούς και όλμους σε μικρά ύψη.

Σαρωτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις εστίασης! Στο στόχαστρο της εφορίας τα πουρμπουάρ


Ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε σχετικά με την σφοδρή επίθεση του Ιράν: «Το Ιράν που είναι η κινητήρια δύναμη όλης της τρομοκρατικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή, αποφάσισε χθες για δεύτερη φορά να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ. Ήταν μια στρατηγική επίθεση, η δεύτερη στρατηγική επίθεση στο Ισραήλ. Δεν κρίνουμε από την αποτυχία του, απέτυχε. Κρίνουμε από την πρόθεση του. Θα πρέπει να απαντήσουμε σε μια τέτοια επίθεση».

Η διεθνής κοινότητα αναμένει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει το Ισραήλ που διαθέτει μια από τις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χτυπηθούν εγκαταστάσεις πετρελαίου και εργοστάσια κατασκευής όπλων στο Ιράν.

Το Ισραήλ διαθέτει 102 F-16 με ενσωματωμένη ισραηλινή συν ακόμα 73 μαχητικά του ιδίου τύπου άλλων εκδόσεων, 39 μαχητικά στελθ F-35, 25 μαχητικά F-15 με ισραηλινή τεχνολογία και άλλα 33 άλλων εκδόσεων. Συνολικά 272 μαχητικά αιχμής
Αντίστοιχα η αεροπορία του Ιραν είναι σχετικά παρωχημένη διαθέτοντας συνολικά 280 μαχητικά με την αιχμή να αποτελούν τα Mig-29, τα F-14 και τα Φάντομ και Σουχόι 24

Εν τω μεταξύ στη Σούδα η κίνηση, τόσο μεταγωγικών όσο και αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών και εναέριου ανεφοδιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ο αμερικανικός παράγοντας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ήδη το ελικοπτεροφόρο WASP και τρια πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke ενώ καταφτάνει και το αεροπλανοφόρο Τρούμαν ενώ στο Περσικό βρίσκεται το αεροπλανοφόρο Λίνκολν και στην Ερυθρά άλλα τέσσερα πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά. Από αεροπορικές δυνάμεις υπάρχουν τρεις πτέρυγες μαχητικών, στελθ και βομβαρδιστικών. Μία στο Κατάρ, μια στο Κουβέιτ και άλλη μία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οι Βρετανοί διαθέτουν 700 στρατιώτες στην Κύπρο συν μια μοίρα μαχητικών Eurofighter με αριθμό μεταγωγικών και ιπτάμενων τάνκερ συν ένα πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό και ένα υποβρύχιο

 

Tags
Back to top button