Την εν λευκώ εξουσιοδότησή του φέρεται ότι ζήτησε από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για να διαπραγματευθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό, που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να είπε στους Ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς ότι η Τουρκία δεν υποχωρεί στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και απαιτεί παραχωρήσεις στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, των τεσσάρων ελευθεριών, στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων (μικρά βέτο) και στο περιουσιακό. Επίσης η Τουρκία απαίτησε να δεχθεί ο κ. Αναστασιάδης πολυεθνική δύναμη με συμμετοχή Τούρκων αστυνομικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε κάθε συζήτηση για υποχώρηση στα θέματα των εγγυήσεων, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των επεμβατικών δικαιωμάτων.
«Η τελευταία του απάντηση ήταν ένα μεγαλοπρεπές όχι», υποστήριξε η πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την εν λευκώ εξουσιοδότηση «για να τα διαπραγματευθεί όλα», ούτως ώστε να μην κατηγορηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ευθύνεται για το διαφαινόμενο αδιέξοδο, όπως μας ενημέρωσε πηγή που γνωρίζει τις. Την πληροφορία αυτή δεν μπορέσαμε να την επιβεβαιώσουμε από το περιβάλλον του Προέδρου της Κύπρου.
Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είπε επίσης ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισαν να μην έρθουν αύριο στο Κραν Μοντάνα για να λάβουν μέρος στη Πενταμερή υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.
Το σχέδιο είναι να υπάρξει συμφωνία αύριο επί των παραπάνω εκκρεμοτήτων για να έρθουν στη συνέχεια στην Ελβετία, πιθανότατα στη Γενεύη πια, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Η πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας εξέφρασε φόβους ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά να λάβει μέρος σε ένα πόκερ «με απίστευτους κινδύνους». Η ίδια πηγή είπε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης γίνεται βασικά για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και αντ’ αυτής της συζήτησης διεξάγεται διαπραγμάτευση στο πλαίσιο πακετοποίησης των πάντων, μία εξέλιξη που χαρακτήρισε “τραγικό λάθος”. Μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.