Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εμβόλια Sanofi και Novavax: Οι σπάνιες παρενέργειες που προκαλούν

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα διαφέρουν αρκετά από εκείνα των Pfizer και Moderna που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ αποτελούν το τελευταίο «χαρτί» για να πειστούν οι δύσπιστοι που δεν εμβολιάζονται, αφού δεν στηρίζονται στη τεχνολογία mRNA.

Πιο αναλυτικά, το εμβόλιο της Sanofi ονομάζεται Vidprevtyn και χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το σκεύασμα της Novavax.

Συγκεκριμένα, παράγει την πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο του κορονοϊού. Έτσι, ο ιός δεν μπορεί να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και καλλιεργείται σε κύτταρα σκώρου, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Βραζιλία: Tον έσυρε δεμένο με σχοινί για να κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τις πρώτες δύο φάσεις, η παραγωγή αντισωμάτων βρίσκεται στο 91%, δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, ενώ μπορεί να αγγίξει και το 100%.

Συνολικά, φάνηκε να προκάλεσε ισχυρά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων συγκρίσιμα με αυτά που δημιουργούνται από φυσική μόλυνση, με υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε νεότερους ενήλικες (18 έως 59 ετών).

Επιπλέον, μετά από μία μόνο δόση, δημιουργήθηκαν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε συμμετέχοντες με ενδείξεις προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό.

Μάλιστα, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες παρενέργειες και ήταν ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων των Pfizer και Moderna.

Τι ισχύει για το εμβόλιο της Novavax

Το εμβόλιο της Novavax είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, αφού δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA των εμβολίων της Pfizer και Moderna.

Συγκεκριμένα, στηρίζεται σε πρωτεΐνη και όχι στην τεχνολογία mRNA, όπως η Pfizer και η Moderna.

Μίνα Γκάγκα: "Μέσα στο Απρίλιο έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο Sanofi"

Αυτό σημαίνει, πως αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συγκέντρωσε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις κατέταξε σε κατηγορίες, με βάση την συχνότητα με την οποία εμφανίζονται.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, πρέπει να λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης:

  • αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
  • αλλαγές στον καρδιακό παλμό
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • Συριγμό
  • πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου ή του λαιμού σας
  • κνίδωση ή εξάνθημα
  • ναυτία ή έμετο
  • πόνος στο στομάχι

Παρόλα αυτά, εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, με βάση τον ΕΜΑ πρέπει να ενημερώστε τον γιατρό.

Πώς λειτουργούν τα mRNA εμβόλια

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι μολύνονται και κάποιοι όχι; Τι παίζει ρόλο;

Τα εμβόλια της Sanofi και της Novavax δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, αλλά επενδύουν στην πρωτεΐνη.

Αντιθέτως όμως, τα mRNA εμβόλια στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού.

Έτσι, τα κύτταρα μόλις δεχθούν εντολή, παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Tags
Back to top button