Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ε.Μακρόν από Πνύκα: «Πριν από 2.500 χρόνια εδώ στον λόφο, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία» (φωτό, βίντεο)

«Πριν από 2.500 χρόνια εδώ στον λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία» ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στα ελληνικά.

Συνεχίζοντας στην ελληνική, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επισήμανε: «Είναι μεγάλο προνόμιο που παίρνω το λόγο εδώ σ' αυτό το σημείο και συνέχισε «ευχαριστώντας θερμά» τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Ομιλία Τσίπρα

«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν εδώ στην Πνύκα. Εδώ γεννήθηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, εδώ γεννήθηκε αυτό που ονομάζουμε “δημόσια σφαίρα”. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι τον πολίτη που δεν ασχολείτο με τα κοινά, τον έλεγαν “ιδιώτη”» ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, κατά τον χαιρετισμό του στον λόφο της Πνύκας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

«Η παρουσία μας εδώ αποκτά έναν συμβολισμό που ξεπερνά τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας, για να συνεχίσει: «Στέλνουμε μήνυμα για νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας, Ισότητας και Αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

«Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών» υπογράμμισε σχετικά.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, η Eυρώπη χρειάζεται να αλλάξει, αν θέλει να επιζήσει, ενώ ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη μιας ενωμένης Ευρώπης, «όχι ως δύναμης επιβολής, αλλά ως δύναμης ειρήνης, προόδου, ασφάλειας».

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας, σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ζήτημα δημοκρατικότητας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη». «Φωτογράφισε», δε, χωρίς να την κατονομάσει, την Γερμανία, λέγοντας ότι υπάρχουν χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες που έχουν από κοινού τεθεί, καθώς τους επιτρέπεται να έχουν «θηριώδη» πλεονάσματα, διευρύνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. «Η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» είπε ακόμη, χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι, εκτός από έναν υπουργό Οικονομικών, η ευρωζώνη χρειάζεται και έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, ενώ σημείωσε ότι ο κοινός προϋπολογισμός είναι χρήσιμος για την σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Αποσπάσματα της ομιλίας Μακρόν:

Εδώ στην Πνύκα υπήρχε ελεύθερη συζήτηση, δημόσιος διάλογος, αντίλογος. θέλω να σας μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται. 

Η Ελλάδα μπήκε στην ευρωπαϊκή κοινότητα γυρνώντας τη σελίδα της δικτατορίας.  Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση και αυτή που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία ταυτότητα άκαμπτη δε γνωρίζουν ότι αυτή τη μεταμόρφωση πρέπει να τη συνεχίσουμε. Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Οι ιδρυτές της ΕΕ δημιούργησαν ένα χώρο ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αλλά εάν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης. 

 Πιστεύουμε σε μία κυριαρχία που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Γιατί οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν πια από κράτη μέλη. κοιτάξτε την Κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε την προσφυγική κρίση .

Απέναντι σε αυτές τις νέες απειλές, στην οικονομική κρίση, ποια είναι η προστασία;

Μπορεί να προστατευθεί ένα έθνος μόνο του; Βεβαίως το έθνος πρέπει να αποφασίζει, αλλά η σωστή κλίμακα για να προστατευθούμε είναι η Ευρωπαϊκή για να μη μας επιβάλουν οι πιο ισχυροί  -οι Αμερικάνοι σήμερα, οι Κινέζοι αύριο- την άποψη τους. 

Θα προλάβουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές, με την ενίσχυση και ανάπτυξη της Αφρικής.

Οι τρομοκράτες ένα πράγμα περιμένουν να συρρικνωθούμε και να φοβηθούμε .

Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία, να προστατεύσουμε τους κανόνες μας .

Να πούμε με ταπεινότητα οτι στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη βασιστήκαμε συχνά σε ψέμματα.

Λίγα είναι τα έθνη που έχουν τόσο βαθιά ενσωματώσει τον πολιτισμό τους. Είναι αξίες που έχουν δημιουργήσει την Ευρώπη.
Είναι σημαντικό ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο που βρισκόμαστε. Εδώ η πόλη της Αθήνας δημιούργησε τη νέα της πορεία. Τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι με τη δική μας κυριαρχία; Εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς.
Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις.

Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται.
Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους.

Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν.
Η παλαιά τάξη σιγά σιγά διαλύεται. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η νέα τάξη. Σε αυτόν τον κόσμο με νέες απειλές και κινδύνους. Χώρες που θεωρούσαμε κυρίαρχες υποχωρούν και νέες εμφανίζονται.

Συνεχίζουμε στην Ευρώπη να ζούμε σε ασφαλές λιμάνι που μιλάμε για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη.

Οι ιδρυτές δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. Η Ευρώπη είναι μία μοναδική εναλλακτική λύση. Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.

Η άλλη λύση που θέλω να σας προτείνω είναι η ανάκαμψη που θα στηρίζεται σε αυστηρή κριτική. Πρέπει να τη βελτιώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Όχι τεχνοκρατία, όχι γραφειοκρατία. Πρέπει να ξαναβρούμε την ελπίδα.

Επανάκτηση της κυριαρχίας. Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον.
Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος».
Πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα.

Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτά που τα είπαν.Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου.

Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές.

Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα.

Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες. Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει.

Επιθυμώ ο οδικός χάρτης που θα προτείνω για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας να μην είναι μία συνθήκη που θα διαπραγματευτούμε πίσω από κλειστές πόρτες.

Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη - μέλη.
Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική.
Επιθυμώ το α' εξάμηνο του 2018 να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ.

Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια.
Αυτή είναι η φιλοδοξία μου, μία νέα μέθοδος.

 

 

Μακρόν ο ευρωπαίος

Η εφημερίδα Liberation σχολίασε τον συμβολισμό της επίσκεψης και την ομιλία Μακρόν στην Πνύκα:

«Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη δύο ημερών στην Ελλάδα. Το βράδυ της Πέμπτης θα εκφωνήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης. Αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει μείζων μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι «ο κόσμος έχει στρέψει τα μάτια στη Γαλλία». Γιατί, όπως πιστεύει, «η μεταμόρφωση» της Γαλλίας είναι κάτι που επιθυμούν οι πολίτες της και τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και επιπλέον, προσδοκούν «τη μεταμόρφωση της Ευρώπης με συναίνεση, προϋπόθεση για μια νέα παγκόσμια τάξη».

Αυτά έλεγε ο Γάλλος πρόεδρος στις 29 Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο. Αυτά θα πει και απόψε στην Αθήνα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η σκηνοθεσία αναμένεται να είναι εντυπωσιακή: μόλις θα πέφτει η νύχτα, ο Μακρόν θα μιλήσει στην Πνύκα, στον μικρό λόφο όπου άλλοτε συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου, εκεί που κάποτε ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο. Θα βρεθεί, δηλαδή, στην καρδιά του λίκνου της δημοκρατίας του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Σίγουρα ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να είχε επιλέξει να μιλήσει στην ελληνική Βουλή, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί. Αλλά ο Μακρόν για να εκφωνήσει το «μήνυμα εμπιστοσύνης» στους λαούς της Ευρώπης, έπρεπε να βρει ένα άλλο μέρος, εξηγεί το περιβάλλον του. Με κίνδυνο να φανεί αλαζόνας, ο Μακρόν δεν κάνει πίσω όταν πρόκειται για ισχυρά σύμβολα. Ακόμη και το βράδυ της εκλογικής του νίκης επέλεξε το Λούβρο για να γιορτάσει την εκλογή του.
Ετσι, αναμένουμε στην Αθήνα την ομιλία του «Ευρωπαίου» Μακρόν. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι θέλει «να σηματοδοτήσει συμβολικά ότι μια σελίδα γυρίζει», η σελίδα της μακράς ευρωπαϊκής κρίσης, της οποίας η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο.

Επίδειξη ευρωπαϊκής πίστης
Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισημάνει ότι η Ελλάδα, αφού έχασε από το 2008 περίπου το 1/4 του ΑΕΠ της, επιστρέφει σταδιακά στην ανάπτυξη, η οποία μπορεί να φθάσει και το 1,8% το 2017. Ο Γάλλος πρόεδρος θα επισημάνει ότι «οι θυσίες» φέρνουν αποτελέσματα: θα πρόκειται για ένα έμμεσο μήνυμα στους Γάλλους συνταξιούχους να υπομείνουν την αύξηση 1,7% του ΦΠΑ. Οι Ελληνες συνταξιούχοι μάτωσαν επί 8 χρόνια λιτότητας και δεν έχουν δει ακόμη την ανάπτυξη που τους υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, όπως εξάλλου και ο Μακρόν».

Δείτε φωτογραφίες από τον χώρο της Πνύκας πριν αρχίσουν οι ομιλίες Μακρόν-Τσίπρα

 

 

Tags
Back to top button