Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ελβετία: Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε δημοψήφισμα επειδή οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά

Σε μια μοναδική στα χρονικά απόφαση της Ελβετίας προχώρησε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας που ακύρωσε δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά πριν να ψηφίσουν.

Το επίμαχο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2016 με ερώτημα αν τα παντρεμένα ζευγάρια θα πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο φόρο με όσα ζευγάρια έχουν επιλέξει το μοντέλο της ελεύθερης συμβίωσης.

Τότε οι Ελβετοί είχαν καταψηφίσει την πρόταση με ποσοστό 50,8% έναντι 49,2% των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης αυτής.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστήριου της Ελβετίας η πληροφόρηση που έλαβαν οι ψηφοφόροι ήταν «ατελής» και επομένως «παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην ψήφο».

Την περίοδο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η ελβετική κυβέρνηση υποστήριζε ότι μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πληρώνουν υψηλότερο φόρο από ζευγάρια που απλά συγκατοικούν. Όπως, όμως, παραδέχθηκε αργότερα, ο πραγματικός αριθμός των παντρεμένων ζευγαριών που είχαν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση ήταν περίπου 500.000.

«Βάσει της μικρής διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα και της σοβαρότητας των παρατυπιών, είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό» αναφέρεται στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Κατά της απόφασης είχε προσφύγει το 2018 το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα αμφισβητώντας την ακρίβεια των στατιστικών δεδομένων που είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση του δικαστήριου το κόμμα τόνισε ότι αποτελεί μια ώθηση στα πολιτικά δικαιώματα των Ελβετών ψηφοφόρων».

Όσοι, αντίθετα, διαφωνούν με την απόφαση υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας καθώς ανοίγει δρόμο σε ασόβαρες προσφυγές κατά δημοψηφισμάτων.

Tags
Back to top button