Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΛΣΤΑΤ: Oι φορολογικές υποχρεώσεις εξαφανίζουν τις αποταμιεύσεις

Η υπερφορολόγηση που «δάγκωσε» την πραγματική οικονομία με την συσσώρευση υποχρεώσεων στο δ´ τρίμηνο του περασμένου έτους άφησε τελικά το αποτύπωμά της και στις καταθέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς των θεσμικών τομέων που δημοσιεύτηκαν σήμερα Τετάρτη προκύπτει ότι το ποσοστό αποταμίευσης (ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα) ήταν -8,9% το δ’ τρίμηνο του 2016 από -8% το δ’ τρίμηνο του 2015.

Πιο απλά οι δρώντες της οικονομίας αναγκάστηκαν να βάλουν χέρι ξανά στα έτοιμα και στις καταθέσεις για να αντιμετωπίσουν την φορολογική καταιγίδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη νέα μείωσή τους.

Μία φορολογική καταιγίδα που εντείνεται διαρκώς τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς χθες του πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. 

Όσο για το πρώτο τρίμηνο του 2017 τραπεζίτες υπολογίζουν σε 4 δισ. ευρώ το ποσό που "χάθηκε" από το τραπεζικό σύστημα ρίχνοντας το σύνολο των καταθέσεων γενικής κυβέρνησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα 132 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 στο επίπεδο των 128 δισ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση που γέννησαν νέα αβεβαιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα νέο υφεσιακό κύμα που χτύπησε την οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 προκαλώντας ύφεση 1,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (και 1,2% έναντι του γ' τριμήνου του 2016).

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των επενδύσεων (που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία), ήταν 13,1% από 14,3% το δ’ τρίμηνο του 2015.

Εν τω μεταξύ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 9,2%, από 2 δισ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα σημεία της ΕΛΣΤΑΤ στέλνουν μικτά σήματα και δείχνουν τα εξής:

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 14,4 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2016 από 14,2 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2015 (αύξηση 0,2%), ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σε 12,2 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. ευρώ (αύξηση 1%). Έτσι, καταγράφθηκε έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών 2,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,1 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το δ’ τρίμηνο του 2015.

-Παρά τη μείωση του ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο, λόγω της μείωσης του επιπέδου των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων 0,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή, από 2,9 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2015. Ενώ, ο τομέας της Γενικής Κυβέρνησης παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων 0,5 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2015.

Tags
Back to top button