Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία του καρκίνου προκύπτουν από νέα μελέτη.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), ο συνδυασμός αντικαρκινικών αντισωμάτων μπορεί να θεραπεύσει τον παιδικό καρκίνο.
Η θεραπεία έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα σχετικά με τη μείωση του νευροβλαστώματος, του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και του οστεοσαρκώματος.
Το νευροβλάστωμα είναι о καρκίνος που αναπτύσσεται από νευρικά κύτταρα και επηρεάζει τα βρέφη. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% όλων των θανάτων από καρκίνο στην παιδική ηλικία. Το οστεοσάρκωμα, ο καρκίνος των οστών που εμφανίζεται συχνότερα σε εφήβους, δεν είναι όμως λιγότερο επικίνδυνο και θανατηφόρο.
Συχνά, κατά τη διάρκεια των ασθενειών, οι μεταστάσεις εξαπλώνονται στους πνεύμονες, επηρεάζοντας το αναπνευστικό σύστημα.
Δυστυχώς, οι όγκοι δεν ανταποκρίνονται πολύ καλά σε θεραπεία που περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας και χειρουργικής επέμβασης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς τελικά να πεθαίνουν.
Η νέα θεραπεία για τον καρκίνο
Στην αναζήτηση μιας νέας θεραπείας, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών σε ποντίκια με αυτούς τους τύπους καρκίνου και έλαβαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Η ουσία της νέας θεραπείας βρίσκεται στους δύο τύπους ανοσολογικών δεικτών που επηρεάστηκαν θετικά χάρη στη νέα θεραπεία.
Ξεχωριστά, τα αντισώματα GD2 και CD47 δεν λειτουργούν καθόλου, όταν όμως οι επιστήμονες σκέφτηκαν να τα συνδυάσουν, κατάφεραν, προς δική τους έκπληξη, να θεραπεύσουν ποντίκια με νευροβλάστωμα.
Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω επίδρασης του δείκτη «μη με τρως», ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως καλρετικουλίνη. Κι αυτό επειδή τα υγιή κύτταρα περιλαμβάνουν επιφανειακούς δείκτες «μη με τρως» οι οποίοι εμποδίζουν τα μακροφάγα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, από το να τα φάνε.
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η κίνηση που μειώνει κατά 46% τους επικίνδυνους πολύποδες
Δυστυχώς, αρκετοί τύποι καρκίνου ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα μεταμφιεσμένοι σε υγιή κύτταρα παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα σημάτων «μη με τρως».
Τα αντισώματα που έλαβαν τα ποντίκια κατά τη διάρκεια της μελέτης μπλόκαραν δύο διαφορετικούς δείκτες. Ο ένας από τους δείκτες, ο CD47, «εκπέμπει» το σήμα «μη με τρως» και υπάρχει σε αφθονία στην επιφάνεια των περισσότερων τύπων καρκινικών κυττάρων.
Ο δεύτερος δείκτης, ο GD2, παρατηρείται στο νευροβλάστωμα, το οστεοσάρκωμα και τα μικροκυτταρικά καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.
Ο συνδυασμός αντισωμάτων GD2 και CD47 κατέστρεψε την παραλλαγή της νόσου και έσπρωξε τα μακροφάγα να κατασπαράξουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι όγκοι των ποντικιών μειώθηκαν και δεν ξαναεμφανίστηκαν.
Τα θετικά αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια οδήγησαν στην πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους. Στη δοκιμή συμμετείχαν περίπου 80 παιδιά και νέοι με νευροβλάστωμα ή οστεοσάρκωμα που δεν ανταποκρίθηκαν στην παραδοσιακή θεραπεία.
«Παραδίδουμε ήδη τα αποτελέσματα στην κλινική και είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τι κάνει ο συνδυασμός αντισωμάτων στα παιδιά» δήλωσε η διδάκτωρ ιατρικών επιστημών Τζοάνα Τερουβάτ.
Το τριπλό χτύπημα στα καρκινικά κύτταρα
Ο συνδυασμός των αντισωμάτων GD2 και CD47 προκάλεσε τριπλό χτύπημα στα καρκινικά κύτταρα των ασθενών: Τα αντισώματα μπλόκαραν δύο τύπους σημάτων «μη με τρως» και μετέτρεψαν τα καρκινικά κύτταρα σε πιο ελκυστικά για τα μακροφάγα.
Η νέα μελέτη βοήθησε στην πιο βαθιά κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος, αλλά επίσης έσωσε τις ζωές των εθελοντών. Τώρα η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την καταπολέμηση του νευροβλαστώματος, του οστεοσαρκώματος και του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.