Η Τουρκία, έχει μετατραπεί σε μια de facto περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μόλις σήμερα
Αναγκαστικά λοιπόν, τόσο το Τελ Αβίβ, όσο και η Αθήνα, κινούνται πάνω σε ένα πλαίσιο αμυντικού άξονα, μαζί με την Κύπρο, ως ανάχωμα των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων, που έχουν μεγαλώσει απότομα.
Η Ελλάδα θα αγοράσει συστήματα πυροβολικού από το Ισραήλ αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει μεγάλη και αυτή η κίνηση είναι προς αυτήν την πορεία διότι δεν γίνεται διαφορετικά, αφού ο Ερντογάν επιζητεί Οθωμανικά όνειρα, μετά την ακύρωση στην πράξη της Συνθήκης της Λωζάννης στο συριακό έδαφος.
Τα περισσότερα από τα συστήματα θα προστατεύουν τα βορειοανατολικά σύνορα με την Τουρκία, τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, (τα οποία απειλούνται).
Η συμφωνία έρχεται καθώς η Αθήνα διαπραγματεύεται με την Ιερουσαλήμ για 2 δις δολάρια.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αγορά 36 πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού PULS από το Ισραήλ, καθώς πιέζει να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Οι συζητήσεις για την συμφωνία των 600-700 εκατομμυρίων ευρώ (630 εκατομμύρια δολάρια-735 εκατομμύρια δολάρια) γίνονται καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, με το Ισραήλ να επιθυμεί να πουλήσει στην Ελλάδα έναν αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό αμυντικό θόλο αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Αθήνα έχει συντάξει ένα 10ετές σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία.
Το σύστημα PULS, κατασκευασμένο από την ισραηλινή εταιρεία Elbit, έχει εμβέλεια έως και 300 km (190 μίλια).
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή εξαρτημάτων στην Ελλάδα.
"Η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και καιρό για ζητήματα όπως το πού ξεκινούν από την υφαλοκρηπίδα, τους ενεργειακούς πόρους, τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο και το εθνικά διαιρεμένο νησί της Κύπρου", καταλήγει το ισραηλινό άρθρο.
Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο σε αμυντικό άξονα κατά των Τούρκων
Υπενθυμίζουμε το άρθρο μας με τίτλ, με το οποίο είχαμε προαναγγείλει τα σχέδια Ελλάδος Ισραήλ και Κύπρου για κοινή στραττιωτική επίλεκτη δύναμη, μετά την απόφαση της δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
«Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είχε δηλώσει , ο Στρατηγός Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της κυπριακής ΕΥΠ.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος, κινούνται προς ενίσχυση τους στην Ανατολική Μεσόγειο με συστηματικό τρόπο, προβαίνοντας στις απαραίτητες συνεννοήσεις για ενεργειακά σχέδια , με κοινή δύναμη ..κρούσης κατά των σχεδίων του Ερντογάν που θέλει όλη την «πίτα» των ενεργειακών κοιτασμάτων, αφού του έχει ανοίξει η όρεξη λόγω Μέσης Ανατολής.