Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ελληνικά ομόλογα: Μέσα σε έξι μήνες διπλασιάστηκαν οι ποιοτικοί επενδυτές

Από χθες η Ελλάδα έχει «πατήσει» γερά στην επενδυτική βαθμίδα. Γεγονός που αποτυπώθηκε όχι μόνο στην εντυπωσιακή προσφορά υποψηφίων επενδυτών που ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ, αλλά και στο ότι χωρίς κανένα «δεκανίκι» από το παρελθόν και υπό αντίξοες συνθήκες στην αγορά, κατάφερε να προσελκύσει  σχεδόν διπλάσιους σταθερούς και ποιοτικούς επενδυτές από όσους συμμετείχαν μέχρι και το 2023 στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Ασχέτως πολέμων ή κινδύνων και αναταράξεων στην Ευρώπη και Αμερική τους επόμενους μήνες (λόγω εκλογών κλπ), περίπου 330 επενδυτές από όλο τον κόσμο έσπευσαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, σε τίτλους ελληνικού δημοσίου με ορίζοντα αποπληρωμής τον Ιούνιο του 2054.

Μέχρι πέρυσι, που εξέδιδε μόνο ομόλογα πολύ μικρότερης διάρκειας (5 ή 10 ή 15 ετών το πολύ), αλλά και το 2021, που το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει τελευταία φορά 30ετές, το σύνολο των επενδυτών δεν ξεπερνούσε τους 200-250. Καταγράφεται έτσι μια είσοδος περίπου 80-100 νέων πελατών, περίπου 30%-50% περισσότεροι δηλαδή σε ένα χρόνο.

Ήρθαν για να μείνουν…

Από αυτούς μάλιστα, η πλειοψηφία ήταν νέοι και «ποιοτικοί» επενδυτές. Υπολογίζεται ότι συνολικά 70-80 μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και ξένες τράπεζες μετείχαν στη χθεσινή έκδοση, εκ των οποίων οι μισοί είχαν μια δεκαετία να «αγοράσουν» Ελλάδα, καθώς τους το απαγόρευε και το καταστατικό τους ακόμα να επενδύουν σε τίτλους με αξιολόγηση «σκουπίδια» (junk). Σχεδόν διπλασιάστηκαν από πέρυσι, καθώς δεν ξεπερνούσαν τους 40 ή 50 το πολύ.

Ωστόσο, τότε λειτουργούσε και πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω πανδημίας, το οποίο εξασφάλιζε στους επενδυτές ότι -και την επόμενη μέρα ακόμη- θα μπορούσαν να βρουν άμεσα αγοραστή (την ΕΚΤ), αν χρειαστεί να μεταπουλήσουν τους τίτλους και δεν θα μείνουν με τον «μουτζούρη» στο χέρι.

Από χτες, όμως, έδειξαν πως δεν ανησυχούν, αλλά εμπιστεύονται την «υπογραφή» του Ελληνικού Κράτους, παρότι δεν έχει αποκτήσει καν ακόμα την επενδυτική κατηγορία από τον Οίκου Moody’s!

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ελλάδα έχει καλύψει το 80% του δανειακού προγράμματος της χρονιάς πριν καν τα μισά του έτους, χωρίς να αγωνιά πια για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες στις αγορές. «Κτίζει» καμπύλη επιτοκίων με ομόλογα που θα διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά σε βάθος 30ετίας και όχι μόνο έως 15 έτη ή με ομόλογα που κατέληγαν στην ΕΚΤ.

Με τα δεδομένα αυτά, η Αθήνα άντλησε 3 δισ. με απόδοση 4,125% και spread 150 μονάδες βάσης από το Γερμανικό Ομόλογο 30τίας (κινείται στη δευτερογενή αγορά στο 2,7%), όταν το Ιταλικό ομόλογο διαπραγματεύεται με 4,5%, της Ισπανίας και της Κύπρου κινούνται κοντά στο 3,9%-4%, της Γαλλίας και του Βελγίου πάνω από 3,5%, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν εκδώσει καν 30ετές ομόλογο που να κυκλοφορεί στην αγορά (Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λετονία).

Εκτός ΕΕ μάλιστα, το 30ετές ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου διαπραγματεύεται στο 4,8%, κάτι που σημαίνει πως αν εξέδιδαν σήμερα αντίστοιχο ομόλογο όλες οι παραπάνω χώρες πλην της Γερμανίας, η απόδοσή του θα κυμαινόταν μεταξύ περίπου 4% έως 5%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, «η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής
οικονομίας.

Σε περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η ελληνική έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές, καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε επίπεδο που πιστοποιεί την επενδυτική βαθμίδα και συγκρίνεται ευθέως με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η σημερινή επιτυχία αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις θετικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίες με τη σειρά τους εδράζονται στη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει με συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση». Τη χθεσινή έκδοση ανέλαβαν οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Piraeus Bank.

Tags
Back to top button