Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ελληνίδα δημιούργησε ιστό ανθρώπινου στομαχιού-Για μελέτη γαστρικού καρκίνου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν με επιτυχία στο εργαστήριό τους ένα ακόμη τμήμα του ανθρώπινου στομαχιού, πράγμα που σε πρώτη φάση θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη των ασθενειών και των σχετικών φαρμάκων.


Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, με επικεφαλής τον Τζιμ Γουέλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μετέτρεψαν σε κύτταρα από το τμήμα του στομαχιού που παράγει οξέα και ένζυμα για την πέψη.
Χρειάστηκαν περίπου έξι εβδομάδες για τη μεταμόρφωση των βλαστοκυττάρων σε γαστρικό ιστό.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προ διετίας αναπτύξει ιστό από ένα άλλο τμήμα του στομαχιού, εκείνο που παράγει ορμόνες.

Αυτά τα μίνι-όργανα του εργαστηρίου λέγονται και οργανοειδή για να διακρίνονται από τα κανονικά όργανα του σώματος.
«Τώρα πλέον που μπορούμε να αναπτύξουμε ανθρώπινα γαστρικά μίνι-όργανα, είναι δυνατό να μελετήσουμε πώς αυτοί οι γαστρικοί ιστοί αλληλεπιδρούν και αντιδρούν διαφορετικά στις λοιμώξεις, στους τραυματισμούς και στις φαρμακευτικές θεραπείες», δήλωσε ο Γουέλς.

Ο γαστρικός καρκίνος (του στομάχου) είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.
Η δημιουργία στομαχικού ιστού στο εργαστήριο θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τη νόσο αυτή καθώς και άλλες, με την ελπίδα ανάπτυξης νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών στο μέλλον.


Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα είναι οι επιστήμονες να μεταμοσχεύσουν τον εργαστηριακό ανθρώπινο στομαχικό ιστό σε ποντίκια.
Συνεργάτιδα του Γουέλς είναι η ελληνικής καταγωγής δρ Γιάννα Ζαβρού, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, η οποία πρωτοπορεί διεθνώς στην ανάπτυξη εργαστηριακού στομαχικού ιστού.

Tags
Back to top button