Συγκίνηση προκαλεί η ιστορία της 12χρονης Λέϊλα. Το κορίτσι υπέστη σοκ και έχασε την όραση της, όταν είδε την μητέρα της να πεθαίνει μέσα σε φυλακή στη Βαγδάτη.
Αν και υπεβλήθη σε επέμβαση αμέσως μετά, οι Iρακινοί γιατροί δεν κατόρθωσαν να επαναφέρουν την όραση της. Ωστόσο την όρασή της έδωσε ξανά γιατρός σε οφθαλμολογικό κέντρο στην Αθήνα.
Μόλις ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Ιωάννης Σταύρακας πληροφορήθηκε για την περίπτωση της, προσφέρθηκε να βοηθήσει. «Κάθε άνθρωπος οφείλει να βοηθήσει. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι και να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν βοηθήσει πολύ περισσότερο από όλους εμάς» δήλωσε.
«Αυτή την στιγμή το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είμαι πολύ ευτυχισμένη. Επιτέλους μπορώ και ξαναβλέπω» δήλωσε η 12χρονη Λέϊλα αμέσως μετά.
Η περίπτωση της Λέϊλα δεν είναι μοναδική. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης, πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν αρρωστήσει. Ιδιαίτερα στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας, ζουν περισσότεροι από 5500 άνθρωποι, ενώ το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2300. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση σε Χίο και Σάμο.
«Πολλά προσφυγόπουλα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας και όσων έχουν περάσει μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. Όμως η περίπτωση της 12χρόνης Λέϊλα αποδεικνύει πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν όταν εθελοντές γιατροί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενώνουν δυνάμεις» μεταδίδει από την Αθήνα ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.
Αυτή τη στιγμή η οργάνωση «Goodwill Caravan» φροντίζει την οικογένεια της μικρής. Τον πατέρα της Άχμαντ και την αδελφή της.
Η Μη Κυβερνητική οργάνωση έχει δημιουργήσει ξενώνα για πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης. Όμως η οικογένεια από το Ιράκ σύντομα θα ζει σε δικό της διαμέρισμα, το οποίο και βρήκαν οι άνθρωποι της οργάνωσης.
Η Χανάν Ασεγκ ξεκίνησε την «Goodwill Caravan». Μητέρα 3 παιδιών με έδρα το Λονδίνο, η Χανάν έρχεται κάθε μήνα στην Ελλάδα.
«Αυτό το σπίτι φιλοξενεί 10 οικογένειες. Δεν είναι αρκετό, έχουμε Χειμώνα. Θέλουμε ένα πολύ μεγαλύτερο κτίριο. Όμως σε έναν όροφο θέλουμε να μένουν άντρες μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες τους. Γιατί ο άντρας που φροντίζει την οικογένεια του, κερδίζει τον σεβασμό μας» δήλωσε η Χανάν Ασεγκ, επικεφαλής της «Goodwill Caravan».
Πηγή: euronews.com