Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ελεύθεροι οι 6 κατηγορούμενοι για το Μάτι με εξαγοράσιμες ποινές – Τους φυγάδευσαν - Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών: "Παιδιά δεν έχετε";

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ανακοινώθηκαν οι ποινές στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ποινή φυλάκισης από 3 έως 111 έτη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Ωστόσο, εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη, γεγονός που προκάλεσε ξανά αντιδράσεις.

Έξι μόνο οι ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι - Αποδοκιμασίες από τους συγγενείς των θυμάτων: Χάθηκε η ντροπή (Βίντεο)

Συγκεκριμένα στους:

• Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή 5 ετών

• Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη

• Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη

• Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη

• Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη

• Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Χρηματικές οι ποινές

Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.

Και η απόφαση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων από το ακροατήριο. «Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…» φώναξαν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Κοιτάξτε μας στα μάτια… Τι θα πείτε στα παιδιά σας» ανέφερε ο κόσμος που βρισκόταν στο δικαστήριο, ενώ κάποιοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες.

Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας. «Σήμερα μας ξανακάψατε…» φώναζαν οι κάτοικοι.

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από πίσω είσοδο. «Βγείτε έξω φώναζε ο κόσμος. Βγείτε έξω να ζητήσετε μία συγγνώμη. Ντροπή σας. Αν δεν είμαστε εμείς θα υπήρχαν 500 νεκροί» φώναζαν.

Βασίλης Καπερνάρος: «Όλη η διαδικασία ήταν στημένη εξαρχής»

Ημέρα αποτυχίας για την ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο Βασίλης Καπερνάρος, εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, την απόφαση στη δίκη για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

«Η σκέψη μου είναι πως όταν κάποιοι θαρραλέοι δικαστές αποφάσισαν ότι 5 από τους κατηγορουμένους πρέπει να παραπεμφούν σε βαθμό κακουργήματος, όταν ένας ανακριτής έκανε τόσο κοπιώδη προσπάθεια, πραγματική, και συνέλεξε τόσο σημαντικό αποδεικτικό υλικό, για να αποδεικνύει τα κακουργήματα, και για λόγους τυπικούς και όχι ουσιαστικούς το εφετείο δεν το δέχθηκε και το έκαναν πλημμέλημα, κατάλαβα ότι στην υπόθεση αυτή υπάρχει το νόημα του στημένου – όχι στο δικαστήριο, κατά την προδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Action 24.

«Είναι μία απόλυτα αποτυχημένη απόφαση. Ας το σκεφτούν. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έως τον δόκιμο δικαστή, η απόφαση αυτή είναι απόλυτα αποτυχημένη» τόνισε.

«Μαζεύτηκε ένας τόνος χαρτομάνι, χωρίς ουσία»

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι έχουμε 104 νεκρούς, 6 χρόνια που πέρασαν για την απόφαση σε πρώτο βαθμό και 6 ενόχους για πλημμελήματα, που πιθανότατα δεν θα πάει κανείς φυλακή, είπε:

«Είναι μία αποτυχημένη απόφαση. Σας είπα, όλη η διαδικασία ήταν στημένη από την αρχή. Καλούσαν αυτούς που επέζησαν από την τραγωδία και τους ρωτούσε το λιμεναρχείο Ραφήνας “τι έχετε να πείτε;”, μετά από έναν μήνα το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Στεφάνου, μετά  από έναν μήνα τους ρωτούσε η Πυροσβεστική… Έτσι μαζεύτηκε ένας τόνος χαρτομάνι, με καταθέσεις από συγγενείς που δεν ήταν εκεί, γιατί αν ήταν θα είχαν καεί. Όταν μαζεύεις τέτοιο χαρτομάνι, τότε από την αρχή είχε σχεδιαστεί και μεθοδευτεί, η υπόθεση αυτή να πάρει σε μάκρος και να μην έχει ουσία».

Ντροπή σας

Ξέσπασαν οι συγγενείς των θυμάτων μετά και την ανακοίνωση των ποινών των έξι καταδικασθέντων, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες.

Μη μπορώντας να συγκρατήσουν την οργή τους πολλοί πλησίασαν απειλητικά προς την έδρα και τους κατηγορούμενους και πετάξαν μέχρι και καρέκλες.

«Ξεφτίλες παιδιά δεν έχετε; Άχρηστοι, ελεεινοί, ζώα, παιδιά δεν έχετε;», φώναξαν οι συγγενείς λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Λίγο μετά και ειδικότερα κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων των έξι καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών, οι συγγενείς ξέσπασαν εκ νέου. Τους διαλόγους αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα:

Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Προέδρος: Να περάσετε έξω…

Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνοι για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Γυναικα: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την

Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Γυναίκα: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς...», φώναξε προς το δικαστήριο συγγενής θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Tags
Back to top button