Κύρια θέματα,Φάκελος Τουρκία • 19/12/2021 - 10:19
Έκθεση των ΗΠΑ: «Η Τουρκία είναι χώρα πηγής και διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές»
Νέο «χαστούκι» από ΗΠΑ σε Τουρκία -Η απάντηση της Άγκυρας
Δημοσιεύτηκε η «Έκθεση για την τρομοκρατία», η οποία κάθε χρόνο «βγαίνει στο φως» από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και εξετάζει κάθε χώρα μία προς μία.
Στο τμήμα Τουρκίας της έκθεσης, αναφέρεται ότι «υπάρχει μάχη κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, το DHKP/C και το ISIS». Αναφέρει επίσης η έκθεση ότι η χώρα είναι «χώρα διέλευσης και πηγής ξένων τρομοκρατών μαχητών», σύμφωνα με το ahvalnews.com όπως αναφέρει το
Η έκθεση υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία είναι μέρος του Συνασπισμού κατά του ISIS και του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας:
“Η Τουρκία είναι μια χώρα πηγής και διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές που θέλουν να ενταχθούν στο ISIS και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ και θέλουν να φύγουν από αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η Τουρκία από το 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2020 απέλασε 8.143 άτομα που είναι ύποπτα για δεσμούς με την τρομοκρατία, ενώ υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα. Σύμφωνα με δημόσιες πηγές, μέχρι τα τέλη του 2020, η Τουρκία έχει συλλάβει 2.343 ύποπτους υποστηρικτές του ISIS και κινήθηκε νομικά εναντίον 333 από αυτούς.
Η Τουρκία, επίσης, μερικές φορές απελαύνει ξένους τρομοκράτες μαχητές χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τη χώρα-στόχο. Ωστόσο, μετά το τελεσίγραφο που δόθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν τους πολίτες τους πίσω το 2019, ο συντονισμός με αυτές τις χώρες έχει βελτιωθεί.
Σύμφωνα με το, η έκθεση αναφέρει τις δραστηριότητες του PKK και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Ωστόσο, το όνομα του YPG, το οποίο η Άγκυρα «αποδέχθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση με το σκεπτικό ότι είναι το συριακό παρακλάδι του PKK», δεν αναφέρεται.
Στο τέλος της ενότητας για το PKK, αναφέρεται ότι «Οι πολιτικές κρατήσεις και συλλήψεις που έγιναν με την κατηγορία της υποστήριξης ή βοήθειας του PKK με στόχο δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και πολιτικούς συνεχίστηκαν το 2020».
Στην έκθεση, η οποία αναφέρεται επίσης στην οργάνωση Γκιουλέν, ο όρος «πολιτική προσωπικότητα που είναι στην εξορία οικειοθελώς» χρησιμοποιείται για τον Φετουλάχ Γκιουλέν και αναφέρεται ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η κυβέρνηση όρισε αυτό το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ – FETO».
Η έκθεση περιλαμβάνει για άλλη μια φορά τη δήλωση, η οποία είχε συμπεριληφθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις και η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας: «Η FETO δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι νομικές διαδικασίες κατά των οποίων στοχοποιείται η οργάνωση Γκιουλέν αναφέρονται επίσης στην έκθεση:
«Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να συλλαμβάνει και να συλλαμβάνει τόσο αλλοδαπούς κατοίκους στην Τουρκία όσο και Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων υπαλλήλων στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία, κυρίως λόγω της σχέσης τους με το FETO, μετά από ανεπαρκή στοιχεία και πολύ σύντομη δικαστική διαδικασία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κυβέρνηση απέλυσε περισσότερους από 125.000 δημόσιους υπαλλήλους από τις θέσεις τους σε δημόσιους θεσμούς, συνέλαβε περισσότερους από 96.000 πολίτες και έκλεισε περισσότερες από 1.500 ΜΚΟ για σύνδεση με το FETO».
Στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που κατηγορεί την Τουρκία ότι «χρησιμοποιεί τον ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας για να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση και την ελευθερία της έκφρασης», εξετάστηκαν 14.186 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους πρώτους επτά μήνες του έτους, με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και αναφέρθηκε ότι 6.743 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποβλήθηκαν σε έρευνα «με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας».
Τουρκία: Απορρίπτει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η Άγκυρα εγκαλεί τις ΗΠΑ να συμπεριφέρονται με βάση το πνεύμα της συμμαχίας από το να καταδικάζουν την Τουρκία, με αφορμή την έκθεση για την τρομοκρατία που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σχολιάζοντας την “Έκθεση Τρομοκρατίας 2020” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ανέφερε ότι δεν αξιολογήθηκε δίκαια ο αγώνας της Τουρκίας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, το DHKP-C, το DAESH, και η αποτελεσματική συνεισφορά της στις διεθνείς προσπάθειες στον τομέα αυτό.
“Φαίνεται ότι η έκθεση υιοθετεί μια ελλιπή και μεροληπτική προσέγγιση ως προς αυτό το σημείο”, τονίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες περιορίστηκαν δυσανάλογα και αδικαιολόγητα στην προαναφερθείσα έκθεση είναι αβάσιμος και απαράδεκτος.
Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας τις ΗΠΑ να επιδείξουν μία πιο συνεπή, αποφασιστική και αποτελεσματική προσέγγιση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
“Οι συμπεριφορές και η ρητορική των ΗΠΑ είναι ασυμβίβαστες με τις προσπάθειες ανάπτυξης διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το πνεύμα των σχέσεων συμμαχίας”, αναφέρει.