Μοναδικές φωτογραφικές απεικονίσεις της άγνωστης πλευράς της Γυάρου παρουσιάζονται σε μία έκθεση στο Βαφοπούλειο στη Θεσσαλονίκη.
Μία έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, το WWF Ελλάς και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια του Θανάση Κοττά.
Φυσικό τοπίο που σου κόβει την ανάσα, μοναδικά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αλλά και ένα ιστορικό μνημείο στοιχειωμένο από τον ανθρώπινο πόνο.
Αυτή είναι μια γεύση της έκθεσης φωτογραφίας «Γυάρος: η απομόνωση του χτες, πνοή οράματος σήμερα», που θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου.
Πέρα από τόπο μνήμης, αφού υπήρξε χώρος μαρτυρίου για πάνω από 22.000 Έλληνες που κρατήθηκαν εξόριστοι και βασανίστηκαν για τις πεποιθήσεις τους, από το 2013, η Γυάρος αποτελεί την καρδιά του περιβαλλοντικού προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, που έχει ως στόχο τη δημιουργία πρότυπης προστατευόμενης περιοχής.
Το νησί με τη βαριά ιστορία εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 το 2011, χάρη σε μια μοναδική και άγνωστη σε πολλούς αποικία: στις παραλίες και τις σπηλιές του ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας, ενός από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά της Ευρώπης.
Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, «αυτή η αθέατη με γυμνό μάτι βόρεια πλευρά του νησιού, έρχεται σε αντιδιαστολή με τη μαρτυρική νότια πλευρά, όπου και βρίσκονται τα κτήρια των φυλακών».
«Χιλιάδες φυλακισμένοι βασανίστηκαν και υπέφεραν στο αφιλόξενο για τον άνθρωπο νησί, που αποτέλεσε τόπο εξορίας ήδη από τα Ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και το 1974, οπότε και έκλεισε τις πόρτες του, κλείνοντας έτσι και ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας».
Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE «Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFENature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από το WWF Ελλάς, μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τη ΜΟm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το ιταλικό ινστιτούτο Tethys.