Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Δηλώσεις-όνειδος τώρα Νίμιτς για Σκοπιανό – Δείτε Βίντεο

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 19.00 η συνάντηση που ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Μάθιου Νίμιτς και τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο Μάθιου Νίμιτς χαρακτήρισε μη ρεαλιστική μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Όπως είπε, κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων οι οποίες, σημείωσε χαρακτηριστικά, πως δεν είναι καινούργιες.

Σε μια πρώτη δήλωση, ο Μάθιου Νίμιτς είπε αμέσως μετά ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική.

Επέμεινε δηλαδή στην άποψη που διατύπωσε και την Τρίτη μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι μια λύση δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη χρήση του «όρου Μακεδονία».

Ο κ. Νίμιτς είχε προϊδεάσει για την στάση του αυτή από χθες, όταν δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ.

«Σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δύο χώρες, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Όπως ανέφερε ο Μ.Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν ένας με δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε

Η συνάντηση αυτή διήρκεσε περίπου μία ώρα. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα υπάρξει και νέα συνάντηση. Ίσως αυτό να σχετίζεται με το ποια ήταν τα… αποτελέσματα της πρώτης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες είναι πιθανό να συναντηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.
Εκεί, δηλαδή, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου.

Τα σημάδια, πάντως, δεν είναι τα…καλύτερα, σχετικά με την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό φρόντισε ο υπουργός Εξωτρικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο οποίος με… διπλό χτύπημα πριν τις διαπραγματεύσεις δείχνει τις προθέσεις της χώρας.

Νωρίτερα, όπως ήδη  ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ έδωσε συνέντευξη στην οποία επανέλαβε το επιχείρημα που προβάλλουν σταθερά τα Σκόπια κι ακούει στη λέξη Μακεδονία.

Με δηλώσεις του στην Deutsche Welle, όμως, επανήλθε. Ερωτηθείς γιατί είναι σημαντική η σημερινή συνάντηση, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε:

«Οι προσδοκίες είναι ότι εκ μέρους του κυρίου Nimetz θα προταθεί ένα αρχικό πλαίσιο, που θα συμβάλει στη δόμηση των συνομιλιών, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο».

Δεδομένου ότι ο ίδιος είχε διατελέσει εκπρόσωπος της πΓΔΜ στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα, η “DW” έθεσε την ερώτηση εάν υπάρχει ορατή διαφορά στην ρητορική, την προσέγγιση και την μεθοδολογία με την οποία διεξάγονται σήμερα οι συνομιλίες. Δηλαδή τι έχει αλλάξει συγκριτικά με τότε.

«Έχει αλλάξει πολύ το πλαίσιο. Και εμείς είδαμε τι σημαίνει να είμαστε επί μακρόν στην αίθουσα αναμονής, αλλά είδαν και οι γείτονές μας και η ΕΕ ότι αυτή είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση. Παρότι και νωρίτερα υπήρξαν φάσεις με πολύ εντατικές συναντήσεις, τώρα είναι αισθητή η πολύ μεγαλύτερη προσοχή της κοινής γνώμης, ενώ ποτέ άλλοτε Υπουργοί δεν εξέφρασαν ετοιμότητα να ενταχθούν στη διαδικασία με πιο άμεσο ρόλο», τόνισε, σύμφωνα με τη “DW”. Και πρόσθεσε ότι συνιστά πράξη κορυφαίας πολιτικής ευθύνης να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία του θετικού κλίματος για την επίλυση του προβλήματος που διαρκεί ήδη δύο δεκαετίες.

Η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη»

Την ίδια ώρα, δηλώσεις έκανε και ο Εθνικός Συντονιστής για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι. Ερωτηθείς αν η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε: «Η πΓΔΜ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για την τελική έκβαση επειδή, όπως είπε, πολλά θα εξαρτηθούν από την ελληνική πλευρά.

«Εγγυώμαι ότι θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά, με προσοχή στην ταυτότητα και σε όλα τα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το “μακεδονικό” έθνος. Η αίσθησή μου είναι πως η ελληνική θέση είναι ακόμα πολύ άκαμπτη», σημείωσε ο Πεντάροφσκι.

Σε ερώτηση για το αν ενδεχόμενη λύση στο θέμα του ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, ο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί εδώ και καιρό πολιτική δέσμευση των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και ότι ο ίδιος δεν βλέπει εναλλακτική λύση σε αυτό, διότι, όπως είπε, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μπορεί να λυθεί από έναν στενό κύκλο ανθρώπων.

Το τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν από την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «MIA», μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

« Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ .

Tags
Back to top button