Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Έκτακτη σύνοδος κρίσης στο Παρίσι μετά την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων!

Έκτακτη σύνοδο συγκαλεί σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, μετά και την κατάρριψη κάθε ψευδαίσθησης ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει λόγο και ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μετείχαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπως ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, επιβεβαίωσαν άλλωστε τον αποκλεισμό της Ευρώπης από τις συνομιλίες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ ως προς το ΝΑΤΟ.

«Σύνοδος κρίσης»

Ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, η σημερινή σύνοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «σύνοδος κρίσης», σύμφωνα με την DW, με τον Γάλλο πρόεδρο να καλεί πάντως στο Παρίσι μόνο τον Γερμανό καγκελάριο, τον Πολωνό πρωθυπουργό, τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ, καθώς και τους πρωθυπουργούς Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Δανίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Κομισιόν, αναμένεται να συζητηθούν συγκεκριμένα σχέδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, της στήριξης του Κιέβου και της διαπραγματευτικής του θέσης. Επί της ουσίας, προτάσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης, χωρίς τις ΗΠΑ.

Στόχος, εξάλλου, των συνομιλιών θα είναι και η πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας, κάτι για το οποίο εκφράζουν ανοιχτά επιφυλάξεις η Πολωνία και η Γερμανία. «Πιέσεις» προς αυτή την κατεύθυνση ασκεί πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που σε σημερινό άρθρο στην Telegraph τονίζει ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να στείλει ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, εάν καταστεί αναγκαίο.

Προβληματίζει το ερωτηματολόγιο των ΗΠΑ

Εκείνο που, ωστόσο, προβληματίζει τους Ευρωπαίους και θα συζητηθεί επίσης είναι το ερωτηματολόγιο που φέρεται να έχει στείλει – σύμφωνα με τους Financial Times – η Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μέσω του οποίου τις καλεί να απαντήσουν για το πώς θα συμβάλλουν στις εγγυήσεις «ασφάλειας» για την Ουκρανία. Η ομάδα του Τραμπ έχει ήδη αποκλείσει την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων.

Η κίνηση του Μακρόν να συγκαλέσει σύνοδο έγινε σε συντονισμό με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, καθώς η ιδέα ήταν να συναντηθεί πρώτα μια μικρή ομάδα κρατών που μπορούν να μετάσχουν ενεργά σε σχέδια πιθανούς ειρήνευσης.

Οι συναντήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν με άλλη μορφή, αλλά με στόχο να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι εταίροι που ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, επισημαίνουν εκπρόσωποι του Συμβουλίου, θέλοντας να δικαιολογήσουν τον «αποκλεισμό» άλλων Ευρωπαίων ηγετών από τη σύνοδο. Για τον Αντόνιο Κόστα, άλλωστε, αυτή είναι η έναρξη μιας διαδικασίας που θα καθορίσει το πώς οι Ευρωπαίοι θα εξασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία και, κατ’ επέκταση, την ασφάλειά τους. Ωστόσο, προφανώς, Μακρόν και Κόστα δεν θα ήθελαν να συμμετέχουν ηγέτες με φιλορωσικές διαθέσεις, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίτσο.

Συζήτηση υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης

Στις Βρυξέλλες, πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αργότερα σήμερα τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, μετά και τη σχετική πρόταση της προέδρου της Κομισιόν για εφαρμογή της «ρήτρας εξαίρεσης» από το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο για αμυντικές επενδύσεις, καθώς και την πορεία των ευρωατλαντικών σχέσεων. 

Η στάση της Μελόνι

Με επιφυλάξεις αλλά σαφώς δίνοντας δίκιο στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, προσέρχεται η Τζόρτζια Μελόνι στην έκτακτη σύνοδο ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι μετά την ψυχρολουσία στη Διάσκεψη του Μονάχου από τη στάση των ΗΠΑ κατά της ΕΕ.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας χαρακτηρίζει ως λανθασμένη την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου που κάλεσε μόνο ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, ενώ φαίνεται να συμφωνεί και πολλές από τις θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς.

Συγκεκριμένα σε άρθρο της στην ιταλική Corriere della Sera, η Μελόνι, φιλικά προσκείμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως «η απάντηση θα ήταν σωστό να δινόταν από τις Βρυξέλλες με ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς τέτοιες ενέργειες (σ.σ. όπως αυτή του Εμανουέλ Μακρόν) δίνουν για άλλη μια φορά την εντύπωση πως έχουμε διαφορετικά κέντρα εξουσίας, κάτι που ισοδυναμεί με κανένα πραγματικό κέντρο εξουσίας».

«Έχει δίκιο ο Βανς σε όσα είπε για τη δημοκρατία στην Ευρώπη»

Παράλληλα σημειώνεται πως «τα πολιτικά “χαστούκια” που έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς στην ΕΕ, πέρα ​​από τον τόνο και τη γλώσσα του, εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό». Η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, από ένα ακροδεξιό πρίσμα, έχει επικρίνει επανειλημμένα την ΕΕ για ζητήματα «ελευθερίας λόγου».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, συμμερίζεται τα όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ περί ελέγχου της δημοκρατίας, με μια αντίληψη που επιβάλει το «mainstream» και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες «αποφασίζονται σε ένα τραπέζι ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες».

Η μοναδική διαφωνία της Μελόνι με τον Βανς , σύμφωνα με την Corriere della Sera δεν έγκειται στην ουσία όσων είπε ο Βανς αλλά στον τόνο και τον τρόπο που το έκανε. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας φαίνεται να συμφωνεί με την ενόχληση για το ύφος του που δείχνει πως «ξεχνά ότι τα πολιτικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες καθορίστηκαν από τους Ευρωπαίους».

Τι υποστηρίζει για την Ουκρανία

Σχετικά με την Ουκρανία, η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία υπενθυμίζεται πως έχοντας πέσει θύμα Ρώσων φαρσέρ τον Νοέμβριο του 2023 είχε αποκαλύψει πως «η αντεπίθεση των Ουκρανών ήταν αποτυχημένη», πως «υπάρχει κόπωση στη Δύση» και πως «όλοι θα κατανοήσουν σύντομα πως θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο για τον τερματισμό του πολέμου», φέρεται να επιθυμεί να αποφευχθεί μια πραγματική αμερικανική απεμπλοκή.

Σε περίπτωση που αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί, η Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα πάντα με την Corriere della Sera, προκρίνει τη δημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής, ακόμη και με τη συμμετοχή της Κίνας. Αυτό, σύμφωνα με την ιταλική ηγεσία, θα μπορούσε λειτουργήσει ως ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για οποιαδήποτε αναζωπύρωση του πολέμου μετά από μια εκεχειρία.

Tags
Back to top button