Τα πλαστά χαρτονομίσματα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην οικονομία μιας χώρας και για αυτό γίνονται συνεχή έλεγχοι για να σταματήσει η κυκλοφορία τους.
«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι επομένως πάρα πολύ μικρή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων ευρώ, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ».
Το 2016, ο αριθμός και η αξία των χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 7,0% και 3,9% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 85% των πλαστών χαρτονομισμάτων. Η πλειονότητα των πλαστών χαρτονομισμάτων (96,7%) εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 2,3% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1,0% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ