Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΚΤ: «Σκληραίνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

«Σκληραίνει» το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εξοικονομήσουν κεφάλαια, για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν και θα υιοθετηθεί το διεθνές πρότυπο χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 (IFRS 9), η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες περιθώριο δύο ετών, προκειμένου να εξοικονομήσουν τα κεφάλαια αυτά και επτά χρόνια, για να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα δάνεια» μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί, σύμφωνα με ιστοσελίδα αναμένεται να πλήξουν περισσότερο τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ιταλίας, που έχουν μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, τα νέα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα υπάρχοντα NPLs, που ανέρχονται περίπου στο ένα τρισ. στην ευρωζώνη, αλλά θα αποτρέψουν τη δημιουργία νέου χρέους.

«Η εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα, μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της ΕΚΤ.

Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το α' τρίμηνο του 2018. 

Το νέο πλαίσιο δεν θα είναι δεσμευτικό, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσουν ικανοποιητικά τις όποιες αποκλίσεις.

Tags
Back to top button