Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΚΤ: Οι έρευνες δείχνουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το α' τρίμηνο το 2017

Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κερδίζει έδαφος και κάποια στοιχεία υποδεικνύουν ισχυρή δυναμική το πρώτο τρίμηνο παρά την αβεβαιότητα για το Brexit, την αναζήτηση νέας ισορροπίας για την οικονομία της Κίνας και τις νέες πολιτικές στις ΗΠΑ που σκιάζουν τις προοπτικές, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Τα τελευταία στοιχεία, κυρίως τα αποτελέσματα των ερευνών, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου ότι η εν εξελίξει οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να ενδυναμώνεται και να διευρύνεται», ανέφερε η ΕΚΤ στο τακτικό οικονομικό της δελτίο. «Οι έρευνες υποδεικνύουν ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική το πρώτο τρίμηνο του 2017».

Το παγκόσμιο εμπόριο, βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη, επίσης φαίνεται να κερδίζει δυναμική και παρά την αυξανόμενη ρητορική προστατευτισμού από την Ουάσιγκτον το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί, συμβαδίζοντας σε γενικές γραμμές με την παγκόσμια δραστηριότητα, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα υπαναχώρησαν από τη δέσμευση για ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο, ζητώντας την αναθεώρηση κάποιων εμπορικών συμφωνιών και προτείνοντας την επιβολή δασμών στις εισαγωγές.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης σαφήνειας αναφορικά με τις πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και του αντίκτυπού τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλο που η ανάπτυξη ενισχύεται, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι πιο υποτονική, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου να υποδηλώνουν σταθερές τιμές του αργού και μόνο έναν «πολύ περιορισμένο» αντίκτυπο από τις ενεργειακές τιμές στον πληθωρισμό.

Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν γρήγορα το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας τους για να στηρίξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Η ικανότητα του τραπεζικού τομέα να υποστηρίξει πλήρως την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης περιορίζεται λόγω της χαμηλής κερδοφορίας του, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για την εποπτική δραστηριότητα το 2016.

«Πλεονάζον δυναμικό, αναποτελεσματικοί χειρισμοί και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών συμβάλλουν στη χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών», σημειώνει ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να βρουν ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, και μάλιστα σύντομα, προς όφελος μιας ισχυρής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ».

Ο Ντράγκι τονίζει, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν γίνει ανθεκτικότερες όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τη μόχλευση, την άντληση ρευστότητας και την ανάληψη κινδύνων. «Ως εκ τούτου, μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση που έπληξε τις αναδυόμενες αγορές, στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και στις άμεσες συνέπειες του Brexit», σημειώνει.

Τονίζει, επίσης, την ανάγκη ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτείας των τραπεζών. «Όπως μας δίδαξε η κρίση, η ισχυρή κανονιστική ρύθμιση και η αποτελεσματική εποπτεία αποτελούν θεμελιώδη συστατικά για έναν σταθερό τραπεζικό τομέα», αναφέρει και προσθέτει: «Πράγματι, η υπερβολική χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου ήταν μια από τις αιτίες που προκάλεσαν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Συνεπώς, οι ισχυρότεροι κανόνες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και η καλύτερη εποπτεία υπηρετούν τον στόχο της ανάπτυξης. Και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2014 δημιουργήθηκε η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία. Αποτέλεσε βήμα αποφασιστικής σημασίας και έθεσε τα θεμέλια για έναν σταθερότερο τραπεζικό τομέα και μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη».

Tags
Back to top button