Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΚΤ: Η αύξηση επιτοκίων είναι η απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, προανήγγειλε νέα αύξηση επιτοκίων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό που μειώνεται- όπως είπε- αλλά συνεχίζει να είναι υψηλός.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Λουίς ντε Γκίντος προέβλεψε, επίσης, μείωση των τιμών τους επόμενους μήνες αλλά και μία περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, με περαιτέρω εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

Ερώτηση: Τα επιτόκια ολοένα και αυξάνονται, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πιστεύετε ότι είναι αναγκαία; Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος αυτού του ταξιδιού;

Απάντηση: Η εξέλιξη των τραπεζικών δανείων θα είναι ουσιώδης. Αυτό που αρχίσαμε να βλέπουμε με τις μελέτες μας, είναι… για παράδειγμα, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες άρχισαν να στενεύουν τις πιστοληπτικές ικανότητες. Αυτό είχε αντίκτυπο στη ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υποθέτω πως αυτή η τάση θα συνεχίσει στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. + Η εντύπωση είναι πως θα γίνουν πιο σφιχτές, πέραν των αποφάσεων περί νομισματικής πολιτικής που έχουμε πάρει τους τελευταίους μήνες.

ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός μείωσε κατά 7,4% τον πραγματικό μισθό στην Ελλάδα

Ερώτηση: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν η ΕΚΤ συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια η πραγματική οικονομία ίσως υποφέρει και οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους. Συμφωνείτε με αυτό;

Απάντηση: Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση του πληθωρισμού, ο οποίος μειώνεται αλλά συνεχίζει να είναι υψηλός, είναι η αύξηση των επιτοκίων. Έτσι λειτουργεί η νομισματική πολιτική. Αυξάνουμε τα επιτόκια για να μειωθεί η κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι δραστηριότητες και μετά οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν. Οι τιμές θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Το σημαντικό είναι αυτή η μείωση να είναι σταθερή, να είναι βιώσιμη στον χρόνo και να συγκλίνει η σταθερότητα τιμών στο 2%. Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι αρχίζει μια περίοδος χαμηλής ανάπτυξης. Μπορεί να προκύψουν εντάσεις σε άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνεπώς, πρέπει να φροντίσουν την κατάσταση του κεφαλαίου και της ρευστότητας.

Tags
Back to top button