Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΚΤ: Ανάκαμψη οικονομίας για όλη την Ευρωζώνη το 2017

Όλο το 2017 η Ευρωζώνη θα βρίσκεται σε γραμμή ανάκαμψης. Δείτε τους πίνακες… 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και η ανάπτυξη θα είναι ικανοποιητική το δεύτερο τρίμηνο του έτους, πρόβλεψε χθες η ΕΚΤ. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό γύρω στο 1,4% έως το τέλος του 2017 απομακρύνει την ΕΚΤ ακόμη περισσότερο από τον στόχο για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%», δικαιολογώντας την επιμονή του Μάριο Ντράγκι στη διατήρηση επεκτατικής νομισματικής παρά τις συστηματικές διαμαρτυρίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ οδήγησε χθες τις αποδόσεις των ομολόγων πολλών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, και ιδίως του Νότου, στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του μήνα. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκε χθες, «το σύνολο των στοιχείων καταδεικνύει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός το 2017. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί από σειρά ευνοϊκών παραγόντων». Ωστόσο, στην έκθεση η ΕΚΤ υπερασπίστηκε την επεκτατική νομισματική πολιτική που έχει υιοθετήσει μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού βοηθούν στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων, αυξάνοντας τα κέρδη τους και μειώνοντας τις δανειακές τους ανάγκες». 

Μετά τη λήξη του QE

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ, διά στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της κεντρικής τράπεζας, Πέτερ Πρατ, επισήμανε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η τράπεζα θα αγνοήσει πλήρως «τα παράπονα» που θα εκφράσουν τα κράτη της Ευρωζώνης όταν θα διαπιστώσουν την αύξηση του κόστους δανεισμού τους. Επίσης, ο κ. Πρατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να βοηθήσει κάποια συγκεκριμένη χώρα όταν θα περιορίσει την υφιστάμενη νομισματική της πολιτική. Σημειώνεται ότι οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης έχουν εκφράσει ανησυχία ότι μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους θα κινηθούν ανοδικά. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το υψηλό κόστος δανεισμού θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και θα πλήξει οικονομικά ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο κ. Πρατ επισήμανε σε συνέντευξή του ότι «σε περίπτωση που τα spreads σε μια χώρα αυξηθούν, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα της νομισματικής πολιτικής. Δεν ξεχωρίζουμε κάποια συγκεκριμένη χώρα ούτε βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη έχουν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες». Η ΕΚΤ είχε αποκλείσει νωρίτερα αυτό τον μήνα το ενδεχόμενο να προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ωστόσο είχε δεσμευτεί να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017 και να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του QE. H ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να εξετάζει το φθινόπωρο τη συνέχεια του QE. Ο κ. Πρατ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οταν έρθει η στιγμή θα εξετάσουμε την πορεία του πληθωρισμού και θα ενεργήσουμε αναλόγως, ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις παραπονιούνται».

Κόστος δανεισμού

H πρόβλεψη της ΕΚΤ για υποτονικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες οδήγησε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κυρίως των χωρών του Νότου. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε χθες κατά 2 μονάδες βάσης στο 5,58%, ενώ στην αρχή της εβδομάδας βρισκόταν στο 5,73%. Ακόμη θεαματικότερη είναι η πτώση της απόδοσης του ελληνικού διετούς ομολόγου στο 4,21% από 4,68% την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING Μάρτιν βαν Βλίετ, «εάν ο πληθωρισμός δεν ανακάμψει, η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, γεγονός που ωφελεί κυρίως τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης». Στη μείωση του κόστους δανεισμού συμβάλλει και η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ενδεικτικά, η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,86%, ενώ η απόδοση του ιταλικού τριακονταετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων οφείλεται και στην απομάκρυνση του σεναρίου περί πρόωρων εκλογών. Επίσης, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών και διαμορφώθηκε στο 1,33%.

Tags
Back to top button