Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκσυγχρονισμός F-16: Αυτή είναι η τελική πρόταση των ΗΠΑ που θα συζητηθεί τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα και τη Τρίτη “παίζονται” τα πάντα για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Υπάρχει αισιοδοξία και από την ελληνική και από την αμερικανική πλευρά, πως θα βρεθεί η φόρμουλα συμφωνίας, ώστε το πρόγραμμα να υπογραφεί και να προχωρήσει. Που στηρίζεται αυτή αισιοδοξία;

•Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ΄χει διάρκεια 10 ετών. Η ανάπτυξη της αναβαθμισμένης έκδοσης του F-16 θα ολοκληρωθεί το 2020, με τα πρώτα αεροσκάφη να μπαίνουν στην ΕΑΒ για την τοποθέτηση των συστημάτων στο τέλος του 2020.

•Το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας που έγινε γνωστό προέβλεπε κόστος 1,52 δις δολάρια. Απ΄ αυτά το κόστος αναβάθμισης είναι 1,2 δις και τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια αφορούν στην υποστήριξη, διαχείριση του προγράμματος.Το σχέδιο προέβλεπε χρονοδιάγραμμα πληρωμών σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα ΄πρεπε να πληρώσει 900 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Γιατί τόσα λεφτά μέσα στα 3 πρώτα χρόνια;

-Γιατί όπως λένε από τις ΗΠΑ, “απαιτείται η παραγγελία του συνόλου των συστημάτων-συσκευών της αναβάθμισης, προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτερες δυνατές τιμές από τους υποκατασκευαστές και προμηθευτές τόσο της Lockheed Martin όσο και της Αμερικανικής αεροπορίας.

-Η ανάπτυξη και οι δοκιμαστικές πτήσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εντός των πρώτων δύο ετών , οπότε και απαιτείται η καταβολή του συνόλου του κόστους των συγκεκριμένων εργασιών.

-Το κόστος της προετοιμασίας της ΕΑΒ και το κόστος της πραγματοποίησης της εγκατάστασης των πρωτοτύπων συστημάτων-συσκευών θα γίνει εντός των πρώτων τριών ετών.

Αυτή η πρόταση δεν μπορούσε να “περάσει” κι αυτό έγινε σαφές στην αμερικανική πλευρά.

Ποια είναι λοιπόν η βελτιωμένη κατά τους Αμερικανούς και μάλλον τελική πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι τη Δευτέρα:

•Κόστος προγράμματος 1,45 έως 1,48 δις δολάρια.

•Αφαίρεση από τη σύμβαση των λεγόμενων termination liability funds. Τα συγκεκριμένα κονδύλια που είναι περίπου 100 με 120 εκατομμύρια δολάρια ,περιλαμβάνονται σε κάθε LOA της αμερικανικής κυβέρνησης για την περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνία. Οι Αμερικανοί λένε ότι είναι εφικτό να γίνει διαπραγμάτευση με την αεροπορία των ΗΠΑ,ώστε να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο ποσό από τη σύμβαση και να υπάρξει υποβολή ανάλογης εγγυητικής επιστολής για το συγκεκριμένο ποσό. Έτσι θα μειωθεί το κόστος του προγράμματος και θα διαμορφωθεί στι 1,37 δις δολάρια, δηλαδή 1,11 δις ευρώ.

•Μ΄ αυτό το τρόπο δεν θα χρειαστεί να πληρωθούν 900 εκατομμύρια τα τρία πρώτα χρόνια, αλλά 750, που σημαίνει 250 εκατομμύρια το χρόνο.

•Σύμφωνα με πληροφορίες στις ΗΠΑ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα κονδύλια 250 εκατομμυρίων δολαρίων από προηγούμενες συμβάσεις. Συνεπώς τα υπολειπόμενα ποσά για τη πρώτη τριετία είναι περίπου 500 εκατομμύρια, δηλαδή 170 εκατομμύρια κατ΄ έτος.

Tags
Back to top button