Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εκουαδόρ: O λόγος που εξαφανίστηκε ο μεγαλύτερος καταρράκτης του

Νωρίτερα στη χρονιά, ο καταρράκτης του Σαν Ραφαέλ στο Εκουαδόρ εξαφανίστηκε. Άλλοτε, ήταν περιτριγυρισμένος από πλούσια βλάστηση, το νερό έπεφτε από ύψος 150 μέτρων και το τοπίο ήταν μαγευτικό. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός τουριστών κανόνιζε ταξίδια προκειμένου να τον επισκεφθεί. Και τώρα πια, δεν υπάρχει.

Στις 2 Φεβρουαρίου, το νερό έπαψε να ρέει. Κι αυτό όχι εξαιτίας κάποιας  ξαφνικής ξηρασίας, αλλά επειδή ο ποταμός Κόκα «έπεσε». Σύμφωνα με το Treehugger, μερικά μέτρα πίσω από τον καταρράκτη σχηματίστηκε μία καταβόθρα, η οποία χώρισε το ποτάμι σε τρία τμήματα, με κλίσεις λιγότερο απότομες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γεωλόγος Αλφρέντο Καράσκο, τόνισε πως ίσως αυτό προκλήθηκε εξαιτίας της ηφαιστειογενούς και σεισμογενούς περιοχής του Σαν Ραφαέλ. Έχουν πραγματοποιηθεί ισχυρότατες δονήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρέασαν τη σύσταση του εδάφους. Επιπλέον, η έκρηξη που προκλήθηκε το 2008 ίσως κατέστρεψε τον ποταμό και διάβρωσε σε τεράστιο βαθμό το έδαφος.

Άλλοι, πιστεύουν πως όλα οφείλονται στο υδροηλεκτρικό φυτό Coca Codo Sinclair, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά και επηρέασε έμμεσα τη ροή του ποταμού, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «πεινασμένα νερά» (hungry waters). Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι το νερό «φουσκώνει» και μετακινεί με τεράστια δύναμη και σε τεράστια απόσταση πέτρες και χώμα.

Μέχρι στιγμής, τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Ίσως συνέβη κάτι άλλο, που οι ειδικοί δεν έχουν σκεφτεί ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Υπουργείο Τουρισμού του Ισημερινού δεν σχεδιάζει να ανακατασκευάσει την κοίτη του ποταμού ή να αποκαταστήσει τον καταρράκτη. O Σαν Ραφαέλ, πλέον, ανήκει στο παρελθόν.

Tags
Back to top button