Μετά την κατάθεση και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου τοποθετείται η ανακοίνωση του εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στέλιος Πέτσας και Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσαν, με δηλώσεις τους, τις τελευταίες μέρες ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο κάτοικο του Προεδρικού Μεγάρου θα ακολουθήσει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που έρχεται για να καταργήσει την απλή αναλογική. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Ιανουαρίου, το όνομα θα ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι η πρόταση του Πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί και από τη στάση του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον νέο εκλογικό νόμο διαφέρει από αυτήν του ΚΙΝΑΛ ως προς το μέγεθος του μπόνους στο πρώτο κόμμα. Αν η διαφορά αυτή ξεπεραστεί και το νομοσχέδιο ψηφιστεί και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Σε αυτή την περίπτωση Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου φαντάζουν τα απόλυτα φαβορί.
Ασφαλής επιλογή για τη ΝΔ ο Σταύρος Δήμας
Τις τελευταίες μέρες, πάντως, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και το όνομα του Σταύρου Δήμα. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, άλλωστε, ήταν η κοινή πρόταση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβρη του 2014, συγκεντρώνοντας 168 ψήφους γεγονός που οδήγησε στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του 2015. Εντούτοις, το δεδομένα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά. Η εκλογή του Προέδρου έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής ενώ το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει πρόσωπο προερχόμενο από την Δεξιά (το ξεκαθάρισε, άλλωστε και η Φ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στο iefimerida.gr). Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει καμία άλλη επιλογή πλην του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Από την άλλη, ο Σταύρος Δήμας, πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πιθανή επιλογή του θα εξασφάλιζε την σύσσωμη υπερψήφισή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ενώ ο Πρωθυπουργός θα αποφύγει, έτσι, εσωτερικές αναταράξεις που πιθανώς να προκληθούν στην περίπτωση που προταθεί πρόσωπο της κεντροαριστεράς. Παράλληλα, ο κ. Δήμας είναι πρόσωπο μεγάλης πολιτικής εμπειρίας και δεν θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί στα καθήκοντα του Προέδρου ειδικά σε μια περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, με τον Πρωθυπουργό να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης και να περιμένει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Για όλα αυτά θα χρειαστεί λίγη ακόμα υπομονή. Όπως είπε και ο Κωστής Χατζηδάκης… περίπου 40 μέρες.