Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εκλογές στη Ζιμπάμπουε: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομία και στρατό στη Χαράρε

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων στην Αστυνομία ξέσπασαν στη Χαράρε, κατά τη διεξαγωγή των εκλογών στη Ζιμπάμπουε. Για την καταστολή των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης κινητοποιήθηκαν και δυνάμεις του στρατού. 

Η αστυνομία έκανε ρίψεις με κανόνια νερού και δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη συγκέντρωση εκατοντάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, κι ενώ τα στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ανεπιβεβαίτες πληροφορίες ότι ένα άτομο έχει σκοτωθεί κοντά σε σταθμό λεωφορείου. 

Ορισμένες συγκρούσεις έγιναν έξω από τα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής της Ζιμπάμπουε, την οποία οι οπαδοί της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν για μεροληψία. 

Μετά τις αρχικές συγκρούσης τις αστυνομίας και των διαδηλωτών, που πετούσαν πέτρες, βαριά οπλισμένοι στρατιώτες βγήκαν από τεθωρακισμένα οχήματα και αναπτύχθηκαν σε στενούς δρόμους. Σύμφωνα με καταγγελίες, χτυπούσαν τους ανθρώπους με γκλομπς, ενώ ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε έμεινε κλειστό το απόγευμα. 

Σήμερα το πρωί, παρατηρητές των εκλογών ζήτησαν να γίνει η καταμέτρηση των ψήφων με ανοιχτό τρόπο και έγκαιρα, καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι θα υπάρξει νοθεία. 

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα Zanu-PF της Ζιμπάμπουε έχει ήδη κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, καταγράφοντας σαρωτικά ποσοστά στις αγροτικές περιφέρειες. 

Ωστόσο, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν δείχνει και το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος της Ζιμπάμπουε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τις προεδικές εκλογές έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί μέχρι τις 4 Αυγούστου, ωστόσο εκτιμάται ότι θα βγει νωρίτερα. 

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα Zanu-PF κατέχει ήδη τα 2/3 των 210 κοινοβουλευτικών εδρών, γεγονός που του επιτρέπει να αλλάξει το σύνταγμα.

Tags
Back to top button