Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Στο 54% οι πιθανότητες νίκης Τραμπ, λέει ο Economist

Την ίδια ώρα, η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters δίνει 46% στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο έναντι 43% στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Economist, ο Τραμπ έχει αυτή τη στιγμή 54% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές έναντι 45% της Χάρις. Παρόλο που η κούρσα εξακολουθεί να παραμένει αμφίρροπη, η ζυγαριά γέρνει πλέον ελαφρώς προς την κατεύθυνση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, όπως τονίζεται. 

Παράλληλα, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που προσανατολίζονται προς τους Ρεπουμπλικάνους «επιστρέφουν» στον υποψήφιο του κόμματός τους. Ενώ η υποστήριξη στη Χάρις παραμένει αμετάβλητη εδώ και δύο μήνες, η υποστήριξη στον Τραμπ έχει αυξηθεί από το χαμηλό 45% τον Αύγουστο στο 47% τώρα. 

Το μοντέλο του Economist για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εκτιμά τις πιθανότητες των υποψηφίων να κερδίσουν σε κάθε πολιτεία αλλά και τον συνολικό αριθμό εκλεκτόρων. Αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Κολούμπια και για να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών συνδυάζει δημοσκοπήσεις σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο με θεμελιώδη δεδομένα, όπως για την κατάσταση της οικονομίας, τα ιστορικά πρότυπα ψηφοφορίας και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε πολιτείας.

Το μοντέλο δημιουργεί χιλιάδες σενάρια, το καθένα από τα οποία περιέχει διαφορετικά ποσοστά ψήφου σε κάθε πολιτεία και διαφορετικές τιμές περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων. Κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει σενάρια που είναι πιο κοντά στην αντιστοίχιση των δημοσκοπήσεων και των δεδομένων που του έχουν δοθεί. Οι πιθανότητες νίκης που παρουσιάζονται, αντιπροσωπεύουν το ποσοστό των σεναρίων που κερδίζει κάθε υποψήφιος.

Βαθιά ανησυχία στις ΗΠΑ για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων - Τι δείχνουν για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δίνει οριακό προβάδισμα 46% στην Χάρις έναντι 43% για τον Τραμπ, με ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος να εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.

Το προβάδισμα της Χάρις στη δημοσκόπηση διέφερε ελάχιστα από το προβάδισμά της 45% έναντι 42% σε γκάλοπ του Reuters/Ipsos που διεξήχθη μια εβδομάδα νωρίτερα, ενισχύοντας την άποψη ότι η μάχη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου. Και οι δύο έρευνες έδειξαν ότι η Χάρις προηγείται εντός του περιθωρίου σφάλματος, με την τελευταία δημοσκόπηση να δίνει στη Δημοκρατική υποψήφια προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Ωστόσο, η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση της οικονομίας και τη μετανάστευση - και τείνουν να συμφωνούν με την προσέγγιση του Τραμπ σε αυτά τα θέματα.

Περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι το κόστος ζωής κινείται σε λάθος κατεύθυνση, το 60% δήλωσε το ίδιο για την οικονομία συνολικά και το 65% θεωρεί ότι η μεταναστευτική πολιτική οδηγείται και αυτή προς λάθος κατεύθυνση.

Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η οικονομία και η μετανάστευση, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Στην ερώτηση «ποιος υποψήφιος είχε την καλύτερη προσέγγιση στα θέματα αυτά», ο Τραμπ προηγείται στην οικονομία - 46% έναντι 38% - και στη μετανάστευση με 48% έναντι 35%.

Η μετανάστευση ήταν επίσης στην κορυφή των θεμάτων όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν σε τι θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο ο επόμενος πρόεδρος κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Περίπου το 35% επέλεξε τη μετανάστευση, το 11% ανέφερε τις εισοδηματικές ανισότητες ενώ το 10% ανέφερε την υγειονομική περίθαλψη και ένα άλλο 10% τους φόρους.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν τα πήγε και τόσο καλά στην αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού και των απειλών κατά της δημοκρατίας, με την Χάρις να προηγείται με 42% έναντι 35%. Επίσης, προηγούνταν στην πολιτική γύρω από την άμβλωση και την υγειονομική περίθαλψη.

Tags
Back to top button