Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη

"Τα πρόσωπα που επελέγησαν έχουν σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά απηχούν και τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης" διακηρύσσουν τα γαλάζια στελέχη.


Πριν από μερικές μέρες, σε συνομιλητές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι πολλοί θα χρειαστεί να googlάρουν αρκετά από τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Πράγματι, μια πρώτη ακτινογραφία των υποψηφίων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επελέγησαν λαμπερές υποψηφιότητες, με όρους lifestyle, ούτε «βαριά» πολιτικά ονόματα που κάνουν κρότο.

Από την άλλη, όπως μεταδίδουν αρμόδια γαλάζια στελέχη, τα πρόσωπα που επελέγησαν έχουν σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά απηχούν και τα ανοίγματα που θέλει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Τα αποκαλυπτήρια για τα 15 ονόματα του γαλάζιου Επικρατείας θα γίνουν σήμερα το πρωί, στις 10:30, στην οδό Πειραιώς από τον κ. Μητσοτάκη, πριν αναχωρήσει για έναν νέο κύκλο περιοδειών σε Φωκίδα και Αιτωλοακαρνανία, με ενδιάμεση στάση το Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικεφαλής του Επικρατείας της ΝΔ θα είναι η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι μια νέα γυναίκα που σχετίζεται με τον χώρο της υγείας, «έτρεχε» το πρόγραμμα με τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τις προληπτικές μαστογραφίες γυναικών. Όπως αναφέρουν γαλάζιες «πηγές» η επιλογή Αγαπηδάκη συμβολίζει την έμφαση που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην διεύρυνση καθώς η ίδια ήταν από τις βασικές διοργανώτριες του «Μένουμε Ευρώπη».


Η Μαρία Αγαπηδάκη

Την κυρία Αγαπηδάκη είχε «φωτογραφίσει» νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, δηλώνοντας λίγη ώρα πριν την επίσημη παρουσίαση, οτι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας θα είναι γυναίκα «και θα σηματοδοτεί την έμφαση που δίνουμε στο πρόγραμμα μας για θέματα υγείας». 

Με γυναίκα επικεφαλής το Επικρατείας της ΝΔ


Τα ονόματα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, λοιπόν, να κάνει πράξη τη δέσμευση του για ισχυρή γυναικεία παρουσία και θα βάλει τρεις γυναίκες στις έξι πρώτες θέσεις που είναι δυνητικά εκλόγιμες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και τρίτος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκλόγιμη θέση με επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο οποίος θεωρείται ο άνθρωπος του Μαξίμου για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στις πρώτες θέσεις του Επικρατείας εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθεί και μια γυναίκα που θα συμβολίζει τη μάχη για τη γυναικεία ισότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το όνομα που ακούγεται εσχάτως είναι αυτό της Μαρίας-Νεφέλης Χατζηιωαννίδου από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και είναι μητέρα δύο παιδιών, ενώ είναι η δημιουργός της σελίδας «Υπέροχες Γυναίκες».

Η ισορροπία ανδρών-γυναικών επεκτείνεται σε όλο το φάσμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας και στις πρώτες 10 θέσεις η αναλογία θα είναι 5 άνδρες και 5 γυναίκες. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι γυναίκες θα είναι 8 σε σύνολο 15 υποψηφίων.

Στις μη εκλόγιμες θέσεις του γαλάζιου «Επικρατείας» θα περιληφθούν επίσης ονόματα με κοινωνικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, σίγουρη θεωρείται μια γυναίκα αγρότισσα από νομό της περιφέρειας, αλλά και μια επίσης νεαρή γυναίκα με μια «δυνατή» προσωπική ιστορία, ενώ από τη νέα γενιά θα προέρχεται η νεαρή δικηγόρος και διευθύντρια του γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Πορφυλλένια Κανελλοπούλου. Η κ. Κανελλοπούλου συμπεριλαμβάνεται στην λεγόμενη «παλιά φρουρά» του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και είναι στενή συνεργάτις του προέδρου της Ορφέα Γεωργίου. Ακόμα, ακούγεται έντονα ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος δεν έπεσε στη μάχη του σταυρού μετά τη μεταγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ θα έχει ακόμα δύο υποψηφιότητες από τον απόδημο Ελληνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη μία από αυτές, σε μη εκλόγιμη θέση θα τοποθετηθεί η Μαρία Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της οργάνωσης της ΝΔ στο Παρίσι.

Στην τελευταία και τιμητική θέση του γαλάζιου Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μπαρουτοκαπνισμένο και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ. Ο λόγος για τον Αντώνη Σγαρδέλη, γενικό διευθυντή της ΝΔ από το 1989 έως το 1992 και στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα 50 στελέχη που είχαν υπογράψει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ το 2015.

Θεματικές εκδηλώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, θα συνεχίσει στην οδό της περαιτέρω εξειδίκευσης του προγράμματος της ΝΔ, το οποίο θα αποτελέσει και αιχμή του θετικού λόγου του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν χώρα επιμέρους θεματικές εκδηλώσεις, παρουσία και του ίδιου του πρωθυπουργού, για θεμελιώδεις ενότητες του γαλάζιου προγράμματος, με την αρχή να γίνεται με την Υγεία, να ακολουθεί εντός της επόμενης εβδομάδας μια εκδήλωση για την Οικονομία και ο κύκλος να κλείνει με το Κράτος. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν επιστρατευτεί και πριν τις εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλεί ως επί το πλείστον με ανθρώπους της καθημερινότητας και με νέους.

Ο πρωθυπουργός την ίδια ώρα επιμένει σε υψηλούς τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. «Τι βρίσκεται, λοιπόν, απέναντι στην πρόταση, σήμερα, διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Εγώ βλέπω ένα χάος. Από δυνάμεις χωρίς αρχές. Δυνάμεις που εάν μπορούσαν -μην έχετε καμία αμφιβολία- θα ήθελαν να συνασπιστούν ακόμα κι αν ηττηθούν», είπε χθες από την Ξάνθη. «Κλείστε πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες σε αυτές τις κυβερνήσεις της ενοχής και της ανοχής, στα σχέδιά τους για μια κυβέρνηση «κουρελού». Κλείστε με την ψήφο σας και το δρόμο σε κάθε πιθανή συνεργασία που θα φέρνει παραλυσία. Η αυριανή κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνεται όμηρος κομματικών παζαριών», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Tags
Back to top button