Στο έλεος των παράνομων αρχαιοκάπηλων ευρίσκεται η περιοχή της αρχαίας Απολλωνίας , στην οποία διεξάγονται δεκάδες παράνομες εκσκαφές, από τις οποίες εξαφανίζονται περίτεχνα έργα τέχνης .
Οι αλβανικές αρχές δεν λαμβάνουν όχι τα κατάλληλα αλλά ούτε και τα στοιχειώδη σχέδια φύλαξης έχοντας την αποκλειστική ευθύνη της διατήρησης του πάρκου, την προστασία και την ασφάλεια των έργων της τέχνης και του πολιτισμού στο αρχαιολογικό πάρκο της Απολλωνίας.
Η αστυνομία στο Φιέρι συνέλαβε τον διευθυντή και έναν φύλακα του αρχαιολογικού πάρκου της Απολλωνίας, οι οποίοι μετά την νόμιμη διαδικασία διώκονται , με την κατηγορία του χρηματισμού και της μη λήψης μέτρων για τη διατήρηση των έργων τέχνης και του πολιτισμού στην Απολλωνία, από παράνομες ομάδες αρχαιοκαπήλων .
Στην περιοχή συνελήφθη ο Αλβανός πολίτης Arjan Dimo, 43 ετών κάτοικος του χωριού Pojan . Επίσης, και άλλοι πολίτες διώκονται ποινικά για την συμμετοχή σε παράνομες εκσκαφές στον συγκεκριμένο χώρο.
Αυτοί οι πολίτες με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, την προστασία και την ασφάλεια των έργων της τέχνης και του πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Απολλωνίας, επιτρέποντας σε πολίτες, μέσω ανασκαφών να υποκλέψουν ποσότητα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων με τεράστια πολιτιστική αξία και να τα προωθήσουν στην μαύρη αγορά της κεντρικής Ευρώπης, αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Συμμετοχή στο όλο θέμα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού και η πρεσβεία μας στα Τίρανα , κάνοντας συστάσεις για την μη ορθή διαφύλαξη αρχαιολογικού χώρου.
Απολλωνία Ιλλυρική ή «προς Επίδαμνον ή Ηπειρωτική ήταν αρχαία πόλη της Ιλλυρίας, αποικία των Κορινθίων. Βρισκόταν στα νότια της Ιλλυρίας κοντά στους ποταμούς Αώο και Άψο, όπως αναφέρει ο Στράβων.
Ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα ως αποικία Κορινθίων και Κερκυραίων. Ο Στράβων χαρακτηρίζει την πόλη «ευνομωτάτη». Το πολίτευμά της ήταν ολιγαρχικό και επαινείται από τον Αριστοτέλη. Το 312 π.Χ. οι Απολλωνιάτες απέκρουσαν επιτυχώς την στρατιά του Κάσσανδρου και αργότερα συμμάχησαν με τον βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρο Α’.
Το 229 π.Χ. η πόλη υποτάχθηκε στην Ρώμη . Κατά τη ρωμαϊκή εποχή επικοινωνούσε με τη Μακεδονία με την Εγνατία Οδό. Από το 148 π.Χ. οι Ρωμαίοι περιέλαβαν την πόλη στην επαρχία της Μακεδονίας. Πολλοί επιφανείς Ρωμαίοι έμειναν στην Απολλωνία, μεταξύ αυτών ο Οκταβιανός και ο Μαικήνας χάριν σπουδών.
Το 48 π.Χ. κατελήφθη από τον Καίσαρα, κατόπιν από το Μάρκο Αντώνιο και μετά από τον Βρούτο. Φαίνεται ότι η πόλη διατηρούσε την ακμή της και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, αφού αναφέρεται από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο. Τότε υπαγόταν στο θέμα του Δυρραχίου.
Σήμερα η περιοχή ευρίσκεται στην επικράτεια της Αλβανίας και βρίσκεται δίπλα στο αλβανικό χωριό Pojan (Πόγιαν). Εκεί απαντάται και Ιερά Μονή της «Παναγίας της Απολλωνίας».