Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έχετε αναρωτηθεί; - Πώς γίνεται ενώ το αίμα μας είναι κόκκινο οι φλέβες μας να είναι μπλε;

Το αίμα παίρνει το χρώμα του από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν αιμοσφαιρίνη, που είναι μόρια πλούσια σε σίδηρο και γίνονται έντονο κόκκινο όταν μεταφέρουν οξυγόνο και πιο σκούρο, θαμπό κόκκινο όταν αποοξυγονώνονται. Γιατί λοιπόν, όταν κοιτάτε τις φλέβες στο χέρι σας, φαίνονται μπλε αντί για κόκκινες;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι διαφορετικά χρώματα φωτός έχουν διαφορετικά μήκη κύματος, επομένως απορροφώνται και αντανακλώνται διαφορετικά όταν χτυπούν στο δέρμα μας.

Το κόκκινο φως έχει πολύ μεγάλο μήκος κύματος, επομένως μπορεί να ταξιδέψει μέσω του δέρματος σχετικά εύκολα και να απορροφηθεί από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. Το μπλε φως, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ μικρότερο μήκος κύματος και έτσι αντανακλάται κυρίως από το δέρμα.

Εάν πέσει λευκό φως π.χ. – ένα μείγμα από όλα τα διαφορετικά μήκη κύματος – στο χέρι σας, όπου υπάρχουν φλέβες, το κόκκινο φως θα απορροφηθεί και το μπλε φως θα αντανακλάται. Αυτό σημαίνει ότι το φως που επιστρέφει στα μάτια σας θα περιέχει περισσότερα μπλε, παρά κόκκινα μήκη κύματος, κάνοντας τις φλέβες να φαίνονται μπλε σε σύγκριση με το περιβάλλον δέρμα.

Οι γιατροί μερικές φορές κάνουν χρήση αυτού του φαινομένου εκπέμποντας ένα κόκκινο ή υπέρυθρο φως στο δέρμα για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν μια φλέβα για να κάνουν ένεση. Ομοίως, τα νυχτερινά κέντρα χρησιμοποιούν μερικές φορές μπλε φώτα στις τουαλέτες για να αποθαρρύνουν την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, καθιστώντας δύσκολη την ορατότητα των φλεβών μέσω του δέρματος.

Tags
Back to top button