Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι ο εκφοβισμός κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να είναι βασική αιτία για τις περιπτώσεις της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.
Εκφοβισμός (bullying) και κατάθλιψη – Συγκεκριμένα, όπως αποδείχτηκε, τα άτομα που βίωσαν εκφοβισμό σε ηλικία 13 ετών είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη σε ηλικία 18 ετών, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν πέσει ποτέ θύμα εκφοβισμού.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον εκφοβισμό με συμπτώματα κατάθλιψης σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Και μερικές μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι θύματα αυτής της επιθετικότητας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να έχουν μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry έδειξε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους στην ενήλικη ζωή μεταξύ των θυμάτων του εκφοβισμού και ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που και είχαν δεχθεί, αλλά και είχαν διαπράξει κινήσεις εκφοβισμού.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην τελευταία έρευνα δείχνουν ότι περίπου το 15% των θυμάτων εκφοβισμού είχαν κατάθλιψη μέχρι να φτάσουν τα 18 χρόνια σε σύγκριση με το 5% εκείνων των ατόμων που δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό. Αυτό είναι ένα νούμερο που δείχνει τριπλασιασμό (300%) αύξηση στην πιθανότητα ένας ενήλικας να εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης, αν έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ως έφηβος!
.iatropedia.gr