Η Βρετανίδα τραγουδίστρια βρέθηκε νεκρή, σε ηλικία μόλις 27 ετών, στο σπίτι της στο Κάμντεν στο βόρειο Λονδίνο στις 23 Ιουλίου, έχοντας περάσει πολλά χρόνια δίνοντας μάχη με προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και λίγο προτού πεθάνει, είχε αρχίσει να συνέρχεται. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, όμως, η Έιμι Γουαϊνχάουζ πέθανε από δηλητηρίαση από το αλκοόλ.
Λίγες ώρες πριν πεθάνει η Έιμι Γουαϊνχάουζ, την επισκέφθηκε η γιατρός της
Ένα από τα τελευταία άτομα που την είδαν, ήταν η γιατρός της, η Δρ. Κριστίνα Ρομέτ, στην οποία και παραδέχθηκε ότι είχε αρχίσει να πίνει ξανά μετά από μια μακρά περίοδο αποχής. Μάλιστα, γνώριζε πολύ καλά την σοβαρότητα της κατάστασης της και είπε στην γιατρό: «Δεν θέλω να πεθάνω».
Η Δρ. Ρομέτ, αποκάλυψε πως η Έιμι Γουαϊνχάουζ λάμβανε ένα συνταγογραφημένο φάρμακο, που ονομάζεται Librium, που θα την βοηθούσε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα στέρησης από το αλκοόλ. Ωστόσο, παρά την αδυναμία της, η διάσημη τραγουδίστρια είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική υποστήριξη και η Δρ. Ρομέτ τόνισε στο δικαστήριο πως φοβόταν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την δημιουργικότητά της.
Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Δρ. Ρομέτ δήλωσε: «Ήταν μία από τις πιο έξυπνες νέες γυναίκες που έχω γνωρίσει ποτέ. Ήταν πολύ αποφασισμένη να καταφέρει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας της. Είχε πολύ αυστηρές απόψεις επάνω σε αυτό το θέμα».
Περιγράφοντας την συμπεριφορά της Έιμι Γουαϊνχάουζ το βράδυ πριν πεθάνει, η Δρ. Ρομέτ δήλωσε πως η τραγουδίστρια έδειχνε «ήρεμη και κάπως ενοχική» και πως ήταν λίγο «χαμένη» αλλά «ικανή να συνομιλήσει με κάποιον άλλον». Πρόσθεσε επίσης, πως η τραγουδίστρια ομολόγησε ότι άρχισε να πίνει ξανά στις 20 Ιουλίου – τρεις μόλις ημέρες πριν τον θάνατό της. Όταν την ρώτησε εάν θα το έριχνε πάλι στο ποτό, η γιατρός είπε στο δικαστήριο πως η Έιμι Γουαϊνχάουζ της απάντησε: «Δεν ξέρω».
Και η Ρομέτ πρόσθεσε: «Η συμβουλή που της έδινα για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν λεκτική και γραπτή και αφορούσε όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το αλκοόλ στο σώμα της, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής δυσκολίας, της κατάθλιψης, του θανάτου, των καρδιακών προβλημάτων, των προβλημάτων γονιμότητας και του ήπατος».
Η διάσημη Βρετανίδα τραγουδίστρια είχε δώσει μάχη με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
Κατά την διάρκεια της ακρόασης, η βοηθός δικαστής Σούζαν Γκρινγουέι, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Έιμι Γουαϊνχάουζ πέθανε από «τυχαία δηλητηρίαση από το αλκοόλ». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Είχε καταναλώσει αρκετό αλκοόλ και η ακούσια συνέπεια τέτοιων δυνητικά θανατηφόρων επιπέδων, ήταν ο αιφνίδιος και απροσδόκητος θάνατός της».
Πόσο αλκοόλ βρέθηκε στο αίμα της;
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, το αίμα της τραγουδίστριας περιείχε 416 mg αλκοόλ ανά 100 ml – πολύ πάνω από τα 360 mg που θεωρούνται θανατηφόρα. Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης τρία άδεια μπουκάλια βότκας στο σπίτι της.
Το άψυχο σώμα της Έιμι Γουαϊνχάουζ βρήκε ο σωματοφύλακάς της Άντριου Μόρις, που είπε ότι η τραγουδίστρια πέρασε το τελευταίο της βράδυ στην κρεβατοκάμαρά της, παρακολουθώντας τηλεόραση και ακούγοντας μουσική. Πήγε να την τσεκάρει την επόμενη ημέρα στις 3 μ.μ. και ανακάλυψε ότι δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμούς.