Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Εικόνα δύο ταχυτήτων στους δείκτες της Wall Street- Η Nvidia «διέλυσε» τον Nasdaq

Μπροστά σε σταυροδρόμι βρίσκονται οι αγορές, με κυριότερη την Wall Street, καθώς διανύουν το δεύτερο μισό της χρονιάς με τις προοπτικές όσον αφορά τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και δη, τη Federal Reserve να παραμένουν αβέβαιες.

Η γενική εικόνα περιπλέκεται από τα συνεχιζόμενα γεωπολιτικά ρίσκα στα οποία έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας, η αμερικανική κάλπη του Νοεμβρίου και το αποτέλεσμα που θα φέρει. Και βέβαια στο τοπίο αυτό ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία 24ωρα οι φόβοι για πιθανό «ξεφούσκωμα» του τεχνολογικού κλάδου που έφερε τα πολλαπλά ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου, με επίκεντρο το αστέρι της Nvidia.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι δείκτες κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις με τον Dow Jones να κινείται εξαρχής ανοδικά και τον Nasdaq να περνά στο αντίθετο ρεύμα. Έτσι, ο Dow έκλεισε τελικά με άνοδο 0,67% στις 39.411 μονάδες, ο S&P 500 μετά από συνεχείς διακυμάνσεις βρέθηκε τελικά σε αρνητικό έδαφος με κάμψη 0,31% και τις 5.447 μονάδες και ο Nasdaq έκανε… βουτιά ύψους 1,09% πέφτοντας στις 17.496 μονάδες.

Αντιστοίχως και στην αγορά ομολόγων τα πρόσημα ήταν μεικτά με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 4,248% και του 2ετούς να ανεβαίνει ελαφρά στο 4,734%.

Η εικόνα των δύο ταχυτήτων οφείλεται κυρίως στην πίεση που δέχτηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με επίκεντρο την Nvidia.

 

Ο ρόλος της Nvidia



Το ράλι της Nvidia και της… παρέας των λεγόμενων Υπέροχων Επτά έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να κρατηθεί η Wall Street σε ανοδική τροχιά τους προηγούμενους μήνες και μάλιστα με συνεχή ρεκόρ κυρίως σε S&P 500 και Nasdaq παρά την αβεβαιότητα από το μέτωπο της επιτοκιακής στρατηγικής της Fed. Όμως η πτώση της μετοχής της Nvidia συνολικά κατά περίπου 15% από την περασμένη εβδομάδα, που της κόστισε περίπου 500(!) δισ. δολάρια από την αξία της, δημιούργησε εύλογο προβληματισμό για το κατά πόσο ο κλάδος παρουσιάζει σημάδια κόπωσης που θα επηρεάσει το κλίμα ευρύτερα.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η μετοχή της Nvidia έφτασε να χάνει έως και 6%, καθώς έγινε γνωστό ότι ο Τζένσεν Χουάνγκ και πιθανότατα όχι μόνο θέλησε να… γιορτάσει την ανάδειξη της εταιρείας του στην πολυτιμότερη στον κόσμο ρευστοποιώντας μετοχές. Ο ίδιος πούλησε μετοχές αξίας περίπου 95 εκατ. δολαρίων. Όμως, το sell off της Nvidia συμπαρέσυρε όλο τον κλάδο. Σημειώτεον, πάντως, πως μόνο για τη φετινή χρονιά η μετοχή της εξακολουθεί να μετρά κέρδη της τάξεως του 140%!

Στον αντίποδα, ώθηση στον Dow έδωσαν τα κέρδη που κατέγραψαν οι ενεργειακές μετοχές με φόντο την συνεχιζόμενη άνοδο των πετρελαϊκών τιμών (που πλησιάζει το 5% για όλο τον μήνα), αλλά και οι τραπεζικές μετοχές, όπως της Goldman Sachs και της JPMorgan Chase.

Στις κερδισμένες ήταν επίσης η μετοχή της ΡΧΟ μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Coyote Logistics, η φαρμακευτική Alnylam Pharmaceuticals καθώς οι κλινικές μελέτες για ένα νέο φάρμακο πηγαίνουν καλά, αλλά και οι μετοχές της Ferrari και της Anheuser-Busch InBev μετά τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις των μετοχών τους από την UBS.
 

Tags
Back to top button