Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ειδική στρατιωτική ανάλυση: Άμυνα νήσων στο Αιγαίο- 7 σημεία και το δόγμα Anti Acess/Area Denial

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία  έχει βάλλει ανοιχτά στο στόχαστρο τα νησιά μας στο Αιγαίο, προβάλλοντας τον αστείο και παντελώς ανυπόστατο ισχυρισμό, ότι αφόσον δεν αποστρατιωτικοποιηθούν, τίθεται αυτεπάγγελτα θέμα κυριαρχίας μας σε αυτά, οπότε και μπορούν να επέμβουν στρατιωτικά κατακτώντας τα.

Μιά πολεμική αναμέτρηση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  και συνεπώς και η τύχη των νησιών μας ως απόρροια της έκβασής της, θα κριθεί και από τα τρία όπλα,  Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό και Στρατό ξηράς.

Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι καμία αποβατική ή αεροκίνητη ενέργεια των Τούρκων δεν πρόκειται να ευοδωθεί τελικά σε νησιά-ενδιάμεσες νήσους ή βραχονησίδες μας , εάν  η Τουρκία δεν εξασφαλίσει αεροναυτική υπεροχή τουλάχιστον στην περιοχή του Θεάτρου επιχειρήσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν, λέμε άν ,τελείως υποθετικά, οι Τούρκοι σημειώσουν κάποια αρχική επιτυχία, σε κάποιο νησί ενδιάμεσο νήσο ή βραχονησίδες μας, αυτή θα ανατραπεί και οι δυναμεις της θα καταστραφούν πλήρως από την φίλια αεροπορία και ναυτικό μας , εφόσον οι Τούρκοι δεν κυριαρχούν αεροναυτικά στο Αιγαίο.

Συνεπώς στα πρώτα στάδια ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο, θα έχουμε εκτεταμένες αεροπορικές και ναυτικές εμπλοκές μεταξύ των εμπολέμων, κοινώς αεροναυμαχία-ες, προκειμένου στη συνέχεια  και έχοντας εξασφαλίσει  οι Τούρκοι αεροναυτική υπεροχή να ενεργήσουν απόβαση-αεροπόβαση-αεροκίνητες ενέργειες κατά των νησιών μας.

Παράλληλα όμως οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν βομβαρδισμό με το πυροβολικό και τα UAV τους των νησιών μας  στην παραμεθόριο συνολικά, προσπαθώντας να αποδιοργανώσουν την άμυνα μας, πλήττοντας στόχους υψηλής αξίας και προτεραιότητας.

Εδώ μεγάλη σημασία θα έχει η επιβιωσιμότητα των δυνάμεών μας, ιδίως του πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς ,γεγονός που παραπέμπει στην ύπαρξη ενοποιημένου antidrone συστήματος στα νησιά μας , καθώς και στην λήψη παθητικών μέτρων προστασίας , αλλά και σε ανάπτυξη  συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για επιβολή αντιαντιμέτρων  στα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου των Τούρκων.

Επιπλέον στα πλαίσια της παλαϊκής άμυνας θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση στη χρήση drones καμικάζι από τους νησιώτες μας και τις στρατιωτικές μας δυνάμεις σε αυτά, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες για όσους Τούρκους αποπειραθούν να "κατέβουν" στα νησιά μας.

Αβύθιστα αεροπλανοφόρα

Εδώ τα νησιά μας μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο, ως αβύθιστα αεροπλανοφόρα, υπέρ της Πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού μας και εξηγούμε

Τα νησιά μας στο Αιγαίο δεν είναι ομοιογενώς κατανεμημένα στο Αρχιπέλαγος, γεγονός που δημιουργεί ιδιαιτερότητες αναφορικά με την άμυνα μας σε αυτά, κατά περίπτωση

Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του  Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους θα  τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:

1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή  Άγιο όρος-  νοτίως Ν. Λήμνου- και  νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια.

Εδώ βρίσκονται τα νησιά μας Θάσος-Σαμοθράκη-Λήμνος -Άγιος Ευστράτιος, η βραχονησίδα Ζουράφα ΒΑ Σαμοθράκης και τα νησιά Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσσες νήσοι που ανήκουν στην Τουρκία 

2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi. 

Εδώ εκτός από τα νησιά -βραχονησίδες μας, βρίσκονται και έναντι Χίου και Λέσβου και αρκετές τουρκικές βραχονησίδες.

3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και  βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως  Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ. 

Εδώ βρίσκονται πάρα πολλά νησιά-βραχονησίδες μας με λίγες τουρκικές βραχονησίδες.

4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος. 

Εδώ βρίσκονται πολλά νησιά και βραχονησίδες μας 

5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης. 

6. Λιβυκό πέλαγος

7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου

 

Το δόγμα Anti Acess/Area Denial (Α2/AD)

Το εν λόγω δόγμα ορίζεται σύμφωνα με το Joint Operational Access Concept (JOAC) ως εξής:

Άρνηση πρόσβασης ή anti-access μιας θαλάσσιας περιοχής συνιστούν  «οι πράξεις και οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια περιοχή επιχειρήσεων» και άρνηση περιοχής ή area denial ως «εκείνες οι πράξεις και οι ικανότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της περιοχής επιχειρήσεων».

To Α2/ΑD δίνει έμφαση στην συνδυασμένη χρήση μεγάλης εμβέλειας πληγμάτων ακριβείας σε συνδυασμό με εξελιγμένο σύστημα/δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου (C4ISR) τόσο για την αποτροπή εισόδου εχθρικής δύναμης όσο και την καταστροφή αυτής.

Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.

Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης.

 Επιπλέον, η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV. 

Συμπέρασμα 1ο

Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "δυσκολότερες" από πλευράς  επιβολής Anti Acess/Area Denial (Α2/AD), για τη χώρα μας σε βάρος των Τούρκων είναι κατά σειρά η 6 ,  7 , 5 και 2.

Συνεπώς η προμήθεια αντιπλοϊκών πυραύλων  και η κατάλληλη εγκατάστασή τους θα είχε ως αποτέλεσμα την σημαντικότατη υποβοήθηση του πολεμικού ναυτικού μας, για την κυριαρχία του στο Αιγαίο, έναντι του Τουρκικού.

Τα τουρκικά λιμάνια

Η καρδιά της τουρκικής ναυτικής βιομηχανίας βρίσκεται πέριξ και εγγύς της Κωνσταντινούπολης. Τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο βρίσκονται εντός βεληνεκούς του ελληνικού πυροβολικού των νησιών μας ΑΤΑCMS πλήν της Αττάλειας.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, αφού εάν βληθούν  από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει νωρίτερα όπως προανέφερα.

Συμπέρασμα 2ο

Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις  τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.

Χωρίς αυτές ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την "Γαλάζια πατρίδα" του Ερντογάν.

Πολεμική Αεροπορία και αεράμυνα

Είναι γνωστό πλέον ότι κάθε μέρα που περνάει η Ελληνική Πολεμική αεροπορία αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα αναφορικά με την γερασμένη τουρκική, ενώ η αεράμυνα της Τουρκίας έχει το μαύρο της το χάλι.

H Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τη Δύση, προσβλέποντας στην αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και του  Γαλλοιταλικού αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T.

Η επιλογή των δύο ανωτέρω οπλικών συστημάτων δείχνει ότι παρά τους τουρκικούς κομπασμούς και φανφάρες για την τουρκική πολεμική βιομηχανία, η πραγματικότητα είναι ότι το τουρκικό  μαχητικό πέμπτης γενιάς TF-X  αργεί πολύ..., ενώ  τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα HISAR A+, HISAR O+,SIPER είναι κατώτερα των προσδοκιών και δυνατοτήτων αντιμετώπισης των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΑΜ, "τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς  αντίστοιχα, HISAR A+ και HISAR O+ ,έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία και αναμένεται να ακολουθήσει η δοκιμή του αντιαεροπορικού συστήματος SIPER το οποίο θα προκύψει ως εναλλακτική λύση έναντι των S-400 και Patriot.

Το σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, αναφέρετα από τους Τούρκους ότι εξαλείφει όλες τις απειλές που εμφανίζονται στον αέρα με τον πιο αξιόπιστο τρόπο".

Οι παραπάνω  τουρκικοί  ισχυρισμοί δεν  πείθουν, αφού εάν τα πράγματα ήταν έτσι δεν θα έτρεχαν να αποκτήσουν τα  αντιαεροπορικά SAMP-T, το συντομότερο δυνατόν.

Οι κινήσεις Ερντογάν, δείχνουν επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται οριστικά από την αγορά Ρωσικών και Κινεζικών όπλων, ενώ οι S-400 είναι μονόδρομος για τους Τούρκους να μείνουν ταγμένοι σε περιοχή μεταξύ του τριγώνου Εσκή Σεχήρ-Άγκυρας-Κων/πολης, προστατεύοντας την πολεμική τους βιομηχανία , τα 2 μεγαλύτερα αστικά τους κέντρα , το ναύσταθμό τους στο Γκιολτσούκ (Κων/πολη).

Αν κάνουν το λάθος και τους φέρουν δυτικότερα προς το Αιγαίο, τότε αντιλαμβανόμαστε τί ρίσκο παίρνουν απέναντι στην Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία θα μπορεί να φθάσει από αλλού... στο τρίγωνο Εσκή Σεχήρ-Άγκυρας-Κων/πολης.

Συμπέρασμα 3ο

Για να έχει πιθανότητα επιτυχίας μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο, είναι προαπαιτούμενο η Τουρκία να εξασφαλίζει αεροπορική κυριαρχία έναντι της Ελλάδας, γεγονός που προϋποθέτει ισχυρή  τουρκική αεροπορία και αντιαεροπορική άμυνα.

Σε κανένα όμως από τα δύο δεν υπερέχει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, το αντίθετο μάλιστα θα λέγαμε ότι ισχύει και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2030

Χερσαίες Δυνάμεις

Εισήγηση είναι τα  Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένα οχήματα να καταλήξουν  πρωτίστως σε Μονάδες νησιών του Αιγαίου και σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες  μικρονήσων του Αιγαίου και δευτερευόντως στον Έβρο, σε αναλογία 60% στα νησιά μας και 40% στον Έβρο.

Παράλληλα θα πρέπει Σχηματισμοί από Ήπειρο-Δυτική και Κεντρική Μακεδονία να  διαθέσουν το 50% των ΤΟΜΠ- ΤΟΜΑ-αρμάτων τους σε Σχηματισμούς των νήσων του Αιγαίου-Δωδεκάνησα.

Τα Ε/Π ΟΗ-58KIOVA τα οποία έχουν παραληφθεί ήδη από τις ΗΠΑ και βρίσκονται στην Ελλάδα ,θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως εξής.

Εισήγηση είναι το 50% να κατανεμηθεί  και να εδρεύει σε νησιά του Αιγαίου-Δωδεκάνησα, το 30% να αποτελέσει εφεδρεία με έδρα  την Κρήτη , αφού το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα είναι  τα Δωδεκάνησα , με έμφαση το τρίγωνο συμπλέγματος νήσων Καστελορίζου-Ρόδος-Κρήτη, το δε 20% να αποτελέσει αρχικά την δεύτερη εφεδρεία και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται ως υλικό αντικατάστασης-συντήρησης των υπολοίπων Ε/Π.

Επιπλέον εισηγούμαι όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα.

Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο  ο αμυνόμενος έχει  δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, ο αμυνόμενος είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πύρ κυριαρχεί του ελιγμού. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών  και  φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

Επισημαίνουμε τέλος ότι τα νησιά-νησίδες-βραχονησίδες μας θα πρέπει να καλύπτονται-προσατεύονται με πολλαπλά μέσα και τρόπους, όπως:

Αυξημένα μέσα επιτηρήσεως  θαλάσσιας επιφανείας  και αέρα (ρανταρ, UAV,  USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού , κλπ) αλλά  και από μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή  υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.

Eνοποιημένη αντιαεροπoρική άμυνα, με επικαλυπτόμενη αντιαεροπορική προστασία από αντιαεροπορικά μπεσα μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Antidrone συστήματα αλλά και drone σε τακτικό επίπεδο από κλιμάκιο Λόχου ναι και πάνω.

Δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης πυροβολικού  από γειτονική νήσο, καθώς και διάθεσης μέσων στα κύρια νησιά μας (ελικόπτερα, φουσκωτά σκάφη) για μεταφορά ενισχύσεων από νήσο σε νήσο εφόσον κριθεί απαραίτητο, ιδίως φορητών αντιαεροπορικών MANPADS και αντιαρματικών.

Συμπέρασμα 4ο

Η προαποστολή των παραπάνω δυνάμεων και μέσων θα παίξει σημαντικότατο αποτρεπτικό ρόλο στις όποιες τουρκικές φαντασιώσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας κατάληψης Ελληνικού εδάφους στο Αιγαίο.

Επίλογος

Κλείνοντας ας ελπίσουμε τα όσα αναφέραμε εδώ να έχουν γίνει ήδη αντιληπτά από τους Τούρκους, έτσι ώστε να μην διανοηθούν να αποτολμήσουν το απονενοημένο.

Αν πάλι το κάνουν, τότε θα ξέρουν τι τους περιμένει από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις  και τον Ελληνικό λαό.

Tags
Back to top button