Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευθύμης Λέκκας: 25.000 σεισμοί μέσα σε έναν μήνα στη Σαντορίνη

Είκοσι πέντε χιλιάδες σεισμοί σημειώθηκαν μέσα σε έναν μήνα στη Σαντορίνη όπου εκδηλώθηκε ένας συνδυασμός ηφαιστειακής δραστηριότητας και σεισμικής ακολουθίας, όπως τόνισε σήμερα, ο Ευθύμης Λέκκας καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μιλώντας στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη και Διασυνοριακή Συνεργασία, Προκλήσεις, Προβλήματα, Προοπτικές" που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι τρεις Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, κατολισθήσεις, τσουνάμι κλπ.) και τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση (όπως οι σφοδρές βροχοπτώσεις) δεν έχουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά βρίσκουν και επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι οι βροχές που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα "ευτυχώς άφησαν ανέπαφη τη Σαντορίνη" η οποία, όπως είπε, "χαρακτηρίζεται από ισχυρό κατολισθητικό κίνδυνο". "Το φαινόμενο του σεισμού", πρόσθεσε, "έχει χαλαρώσει και έχει παει σχεδόν στα πριν της έξαρσης επίπεδα.Τώρα έχουμε το θέμα των κατολισθήσεων".

Γενικότερα για την κατάσταση στη Σαντορίνη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε είπε ότι "ως χώρα έχουμε ψηλά το κεφάλι". Διευκρίνισε ότι στη Σαντορίνη το θέμα δεν είναι ζήτημα κλιματικής κρίσης αλλά γεωδυναμικών φαινομένων ενώ υπογράμμισε ότι "πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων σε διεθνές επίπεδο και να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις που μας επιβάλει η ίδια η φύση καθώς μέσα από τέτοιες καταστροφές μαθαίνουμε τι να κάνουμε". "Πρέπει να επανεξετάσουμε την τρωτότητα αυτών των περιοχών γιατί μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ανθεκτικές στις πλημμύρες αλλά να μην είναι στους σεισμούς ή μπορεί να είναι ανθεκτικές στους σεισμούς αλλά όχι στις πλημμύρες" συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι η μεγάλη απόδειξη της κλιματικής κρίσης προέρχεται από τη Θεσσαλία όπου μέσα σε τρία χρόνια σημειώθηκαν δύο φαινόμενα χιλιετίας, οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα Ιανό και Ντάνιελ. Ανέφερε ότι η κλιματική κρίση έχει και γεωπολιτικά αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο και προέβλεψε ότι αν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά ένα βαθμό στις παρασαχάριες χώρες, τα μεταναστευτικά ρεύματα θα παίρνουν εκθετική διάσταση. "Η κλιματική κρίση αυξάνει και τους κινδύνους" είπε και πρόσθεσε ότι παρά την επιχειρησιακή ικανότητα στην οποία πάμε πολύ καλά σε κρατικό και διασυνοριακό επίπεδο, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν μια πολύ συντεταγμένη διαχείριση σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης κατά την οποία χρειάζεται ανθεκτικότητα.

"Αν κάποιος μας μιλούσε πριν από είκοσι χρόνια για τρωτότητα θα νομίζαμε ότι η τρωτότητα είναι γαλλικό τυρί. Δεν είναι γαλλικό τυρί, είναι ένας επιστημονικός όρος που μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη δυνατότητα και των τοπικών κοινωνιών, των χωρών, γενικότερα της υφηλίου, να αντιμετωπίσει κινδύνους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις υποδομές που έχει", τόνισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα "κλιματική κρίση και πολιτική προστασία στις διασυνοριακές περιοχές".

Στον ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας Climanet αναφέρθηκε ο εκπρόσωπός του Χρυσόστομος Καλογήρου ενώ για τα έργα του Πράσινου Ταμείου μίλησε η χημικός μηχανικός Σπυριδούλα Ντεμίρη, διαχειρίστρια του έργου LIFE - IP AdaptINGR, εξωτερικός συνεργάτης του Πράσινου Ταμείου. "Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στα 17 καυτά σημεία του πλανήτη που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος" τόνισε, άλλωστε, ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Tags
Back to top button