Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ευρωβαρόμετρο: Το 61% των Ευρωπαίων ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις ευρωεκλογές

Ένας στους δύο Ελληνες πολίτες δηλώνουν ότι θα ήθελαν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή για να ψηφίσουν με μεγαλύτερη προθυμία στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο του 2019, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Ευρωβαρόμετρο για τη Δημοκρατία και τις εκλογές, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στο ερώτημα «τι θα σας έκανε πιο πρόθυμους να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές», το 51% των Ελλήνων (έναντι 43% των πολιτών στην ΕΕ), απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τον αντίκτυπό της στην καθημερινή τους ζωή. Το 47% των Ελλήνων (έναντι 31% στην ΕΕ) απάντησαν ότι θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότεροι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις παρεμβάσεις στις ευρωεκλογές. Το 61% των Ευρωπαίων πολιτών (έναντι 50% των Ελλήνων) δηλώνει πως ανησυχεί ότι οι εκλογές μπορεί να χειραγωγηθούν μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Το 59 % των Ευρωπαίων (έναντι 53% των Ελλήνων) ανησυχεί για τους ξένους παράγοντες και τις εγκληματικές ομάδες που επηρεάζουν τις εκλογές. Το 56% των Ευρωπαίων (έναντι 54% των Ελλήνων) ανησυχεί για νοθεία στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Το 55% των Ευρωπαίων (έναντι 56% των Ελλήνων) ανησυχεί για αγοραπωλησία ψήφων.

Σε ό, τι αφορά γενικότερα μια προεκλογική περίοδο, είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, το 84% των Ελλήνων (έναντι 73% των Ευρωπαίων πολιτών) δηλώνει ότι ανησυχεί για την παραπληροφόρηση και την εσφαλμένη πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Επίσης, το 76% των Ελλήνων (έναντι 67% των Ευρωπαίων), ανησυχεί ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που δίνουν στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται για να εξατομικεύσουν τα πολιτικά μηνύματα που βλέπει, υποσκάπτοντας έτσι τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Έλληνες (80%-93%) και οι Ευρωπαίοι (74%-81%), συμφωνούν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω απειλών:

– Με την εισαγωγή μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων αναφέροντας με σαφήνεια ποιος είναι πίσω από τις διαδικτυακές διαφημίσεις.

– Με την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, για να συναγωνιστούν για την προσοχή των ψηφοφόρων.

– Με την παροχή του δικαιώματος απάντησης στους υποψήφιους ή στα πολιτικά κόμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Με την καθιέρωση της ίδιας σιωπηρής περιόδου διαδικτυακά όπως υπάρχει ήδη για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου, στην ερώτηση «πόσο σημαντικό είναι ή θα ήταν για εσάς να διατηρήσετε το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της χώρας καταγωγής σας, αν ζείτε ή ήταν να ζήσετε σε μια άλλη χώρα της ΕΕ», το 81% των Ελλήνων (έναντι 74% των Ευρωπαίων) απάντησε ότι είναι «σημαντικό».

Τέλος, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η χώρα μας κάνει ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψει τις παρανομίες και τις απάτες στη διάρκεια των εκλογών, είτε πρόκειται για τοπικό είτε για εθνικό, ή για ευρωπαϊκό επίπεδο;», το 39% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων απάντησε «ναι, σε κάποιο βαθμό» και το 16% των Ελλήνων (έναντι 19% των Ευρωπαίων) απάντησε «ναι, σίγουρα». Το 23% των Ελλήνων (έναντι 21% των Ευρωπαίων) απάντησε «όχι ιδιαίτερα» και το 14% των Ελλήνων (έναντι 10% των Ευρωπαίων) απάντησε «Οχι, καθόλου».

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη δημοκρατία και τις εκλογές, πραγματοποιήθηκε σε 27.474 άτομα σε 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014, προσήλθε στις κάλπες το 42 % των Ευρωπαίων πολιτών.

Tags
Back to top button