Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τέλος οι αυξήσεις στα επιτόκια αποφασίζει σήμερα από την Αθήνα

"Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι. Είναι πλέον μέρος της κοινής μας ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο ένας στον άλλο" ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.


Στην Αθήνα «ξαναχτυπά» - μετά από σχεδόν μία 15ετία - η καρδιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την πρόεδρο, Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που φιλοξενούνται από τον Γιάννη Στουρνάρα να συνεδριάζουν σήμερα υπό τη σκιά της Ακρόπολης, για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια: θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα του 4% ή θα αυξηθούν για 11η σερί φορά;

«Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που φιλοξενήσαμε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην Αθήνα. Τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, το γνωρίζουμε όλοι. Είναι πλέον μέρος της κοινής μας ιστορίας. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα είμαστε σοφότεροι, πιο δυνατοί, πιο κοντά ο
ένας στον άλλο, καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, πιο Ευρωπαίοι», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι σήμερα καλούνται να συμμετάσχουν σε μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις. Κι αυτό γιατί, τα στοιχεία που αφορούν στην οικονομία της ευρωζώνης και τα οποία δείχνουν ακόμη και απειλή ύφεσης για τη μεγαλύτερη οικονομία - αυτή της Γερμανίας – πιέζουν για «παύση» των αυξήσεων στα επιτόκια.


Έτσι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει από την αθηναϊκή πρωτεύουσα το κλείσιμο ενός κύκλου… αίματος για τους δανειολήπτες που άνοιξε πριν από σχεδόν 15 μήνες. Τότε, δηλαδή, που δανείζονταν με αρνητικά επιτόκια για να φτάσουν σήμερα να τιμολογούνται με ένα επιτόκιο 4% συν το spread που ζητάει η εκάστοτε τράπεζα. Κι όλα αυτά ενόσω έχει μεσολαβήσει η υγειονομική κρίση, ενώ στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα προστίθεται πλέον και ο πληθωρισμός που πλήττει το διαθέσιμο εισόδημά τους.


Ακόμη, βέβαια κι αν η ΕΚΤ αποφανθεί κατά μίας νέας αύξησης των επιτοκίων, αυτό δεν σημαίνει ότι άμεσα θα έρθει η αποκλιμάκωσή τους. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters σε 85 οικονομολόγους, τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να μειώνονται μετά τον Ιούλιο του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν για αρκετό καιρό να δέχονται πιέσεις. Οι καταθέτες από την άλλη πλευρά, δεν είδαν ποτέ το πλήρες όφελος των αυξήσεων των επιτοκίων να περνάει στις καταθέσεις τους, με την πρόεδρο της ΕΚΤ να τους προτρέπει κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες και να πιέζουν, ώστε να πετυχαίνουν καλύτερους όρους.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης των μελών της ΕΚΤ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία θα δοθεί «σήμα» για τον χρόνο που θα επέλθει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και την τύχη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων PEPP. Υπενθυμίζεται πως αυτό λήγει το 2024, αλλά ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να τερματιστεί νωρίτερα εις βάρος, ωστόσο, των ομολόγων της Ευρωζώνης. Το θέμα δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού μέσω του επίμαχου προγράμματος η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αξίας σχεδόν 40 δισ. ευρώ, όταν, για παράδειγμα, η έκθεσή της στην Ιταλία «αγγίζει» τριψήφιο ποσοστό.

 


Ελλάδα: Από… παρίας της Ευρώπης σε χώρα - παράδειγμα

«Η Ελλάδα είναι ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και είναι ένα παράδειγμα της σημασίας του να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου - της κοινής μας ευρωπαϊκής μοίρας». Τα λόγια της «σιδηράς κυρίας» της ΕΚΤ, η οποία τύγχανε να βρίσκεται στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο των μνημονίων, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις εποχές που η χώρα μας κατείχε τον τίτλο του «παρία» της Ευρώπης.
Ήταν τότε που, όπως θύμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση, η χώρα προσπαθούσε να παραμείνει στο ευρώ. «Μία παραμονή που δεν ήταν εύκολη. Σήμερα, όμως, προσπαθούμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα μια ιστορία επιτυχίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η κρίση που ξέσπασε το 2009 και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα. «Τώρα, με μία ισχυρότερη οικονομία, η Ελλάδα μπόρεσε να εργαστεί περαιτέρω μέσω της πρόκλησης του χρέους της, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ ΝΑ έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, ία από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας. Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική. Είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», κατέληξε.

Tags
Back to top button