Στη σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον Ιανουάριο του 2025 να μηδενισθούν εντελώς, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων από τους υπόχρεους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Ό,τι ανεβαίνει στα ηλεκτρονικά βιβλία, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα μεταφέρεται και στη δήλωση ΦΠΑ, καθώς και στο τέλος του έτους στη φορολογική δήλωση.
Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Η εφορία κατέσχεσε των τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δηλωθέντα έξοδα έχουν «πέσει» κατά 30% μεσοσταθμικά ενώ υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελμάτων, όπου καταγράφεται μείωση των εξόδων, δηλαδή των δαπανώς τους, ακόμη και 70%.
Με τη νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται νέα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ, τα οποία μηδενίζονται στο τέλος του έτους. Συγκεκριμένα:
- Από 1/1/2024 έως και 30/6/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από 1/7/2024 έως και 30/9/2024 μειώνεται σε 10% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση των εξόδων.
- Από 1/10/2024 έως και 31/12/2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων.
- Από 1/1/2025 παύουν να υφίστανται αποκλίσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.